Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Niewyjaśnione zniknięcia zawartości partycji
- This topic has 21 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 5 months temu by majo.
- AutorPosty
- 13 czerwca 2018 o 22:30 #7652majoModerator
Mam komputer z UEFI, które to rozwiązanie ma swoje zalety i jest, w przeciwieństwie do BIOSa, rozwojowe, więc na nowym sprzęcie, dla mnie naturalnie, wybrałem taką opcję.
Teraz dysk jest znacznie zapełniony, więc przeróbka dysku na MBR wiązałaby się z dużym niebezpieczeństwem, że coś się rozwali. Poza tym nie mam pewności, że problem jest to UEFI (choć zgadzam się z @azja, że jest „diabelski wynalazek” czy jakoś tam :) )Sprawa jest może rozwojowa. Okazało się, że nie jestem sam z takim problemem i być może Instalator Manjaro, a bardziej Calamares coś namieszał.
Zdobyłeś cenne doświadczenie po promocyjnej cenie, bo nie utraciłeś (chyba) unikalnych danych. Farciarz.
Dziękuję za słowo pociechy :-)
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
13 czerwca 2018 o 23:06 #7657pavbaranovForumowiczCóż – jeśli to w istocie problem z Calamares w obecnej wersji, to trzeba być absolutnym debilem, by dodawać go jako instalator dla Manjaro.
13 czerwca 2018 o 23:58 #7672ZanonimizowanyForumowiczCóż – jeśli to w istocie problem z Calamares w obecnej wersji, to trzeba być absolutnym debilem, by dodawać go jako instalator dla Manjaro.
Uniżenie przepraszam, że się wtrącę z pytaniem, ale gdyby komuś przyszło do głowy instalować Manjaro, to w jaki sposób ustrzec się podobnych przygód? Jest jakaś alternatywa dla Calamares?
Czy gdybym dociągnął Gparted do Manjaro uruchomionego w wersji Live i w nim „podzielił” dysk, to czy uniknąłbym przykrości?
Pytam, bo za niedługo też będę chciał instalować Manjaro XFCE i też ze skomplikowanym układem partycji, a lepiej się uczyć na cudzych doświadczeniach.14 czerwca 2018 o 00:06 #7674pavbaranovForumowicz@piespawlowa – Nie wiem nawet czy w istocie to problem Calamares, ale jeśli to w niego wbite, to raczej ustrzeżesz się przez… zainstalowanie np. Antergosa czy AnarchyOS, który z Calamares nie korzysta :) Fakt – zainstalujesz Archa (lekko zmienionego), a nie Manjaro. Nota bene – jako były użytkownik Manjaro, a obecnie Archa (instalowanego zresztą przez Arch-Everywhere) – polecam :)
14 czerwca 2018 o 00:28 #7675azjaModerator… @majo -> zgłoszony problem dotyczy starej wersji, w dodatku RC. Co uruchamiałeś – jakiej wersji systemu użyłeś?
… @pavbaranov / @piespawlowa -> Manjaro można zainstalować również w trybie text’owym i przy użyciu Manjaro Architect.
OT: Arch-Everywhere —> Anarchy-LinuxNie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
14 czerwca 2018 o 00:38 #7676pavbaranovForumowicz@azja – W istocie. Ten Manjaro-Architect to bardzo fajna opcja, o której kompletnie zapomniałem.
Jeśli chodzi o mnie – to wiem co piszę: mam Archa zainstalowanego jeszcze przez Arch-Everywhere i jeśli przyjdzie mi kiedykolwiek go raz jeszcze instalować, to wykorzystam właśnie jego, a nie Anarchy-Linux. Ale też, gdy instalowałem, to Anarchy jeszcze nie istniało.14 czerwca 2018 o 12:07 #7687majoModerator… @majo -> zgłoszony problem dotyczy starej wersji, w dodatku RC. Co uruchamiałeś – jakiej wersji systemu użyłeś?
Jak pisałem w pierwszym poście, korzystałem z dwóch wersji instalatora, gdzie były dwie różne wersje Calamares. Z tym że, nie upieram się, że winowajcą jest akurat ten pakiet i bardzo prawdopodobne, że nie uda się dociec, co było przyczyną awarii.
Porównuję mój przypadek do dwóch w tym wątku i widzę, że wszyscy:
– używali Manjaro Installer (w różnych wersjach);
– mieli ext4 (chyba wszyscy)
– mieli 2 dyski wewnętrzne.
Być może jest to złożenie tych trzech czynników (choć to tylko spekulacja), które stanowi (rzadko występującą) mieszankę wybuchową.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.