Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Problem przy aktualizacji – "icu (63.1-2)
- This topic has 11 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 6 years temu by azja.
- AutorPosty
- 3 listopada 2018 o 12:22 #8507ZanonimizowanyForumowicz
Przy próbie aktualizacji Manjaro wyskakuje mi taki błąd:
błąd: nie udało się przygotować transakcji (nie udało się rozwiązać zależności) :: instalacja icu (63.1-2) uszkodzi zależności 'icu<63.0' wymagane przez manjaro-settings-manager
Próbuję takiego zaklęcia:
sudo pacman -Syu --ignore icu --ignore lib32-icu
to wyskakuje:: Kontynuować instalację? [T/n] t :: Pobieranie pakietów… błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.philpot.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.ragenetwork.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z manjaro.moson.eu : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z repo.rhindon.net : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.netcologne.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.netzspielplatz.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z ftp.rz.tu-bs.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z ftp.tu-chemnitz.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'firefox-63.0.1-0-x86_64.pkg.tar.xz' z ftp.halifax.rwth-aachen.de : The requested URL returned error: 404 ostrzeżenie: nie udało się pobrać niektórych plików błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.philpot.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.ragenetwork.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z manjaro.moson.eu : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z repo.rhindon.net : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.netcologne.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z mirror.netzspielplatz.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z ftp.rz.tu-bs.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z ftp.tu-chemnitz.de : The requested URL returned error: 404 błąd: nie udało się pobrać pliku 'thunderbird-60.3.0-0-x86_64.pkg.tar.xz' z ftp.halifax.rwth-aachen.de : The requested URL returned error: 404 ostrzeżenie: nie udało się pobrać niektórych plików błąd: nie udało się dokonać transakcji (niespodziewany błąd) Wystąpiły błędy, nie zaktualizowano żadnego pakietu. [me@me ~]$
Czy mógłby ktoś pomóc?
Dziękuję
PS.
A może usunąć to całe „icu” w Pamacu i wtedy aktualizacja pójdzie?3 listopada 2018 o 12:53 #8508napcokAdministratorWydaje mi się, że coś nie tak jest u ciebie z listą dostępnych pakietów – spróbuj ją odświeżyć:
pacman -Syyu
albo
pamac update
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
3 listopada 2018 o 12:55 #8509pavbaranovForumowicz1. Poczekaj. Devy Manjaro być może zaspały.
2. Zmień mirrory – może jednak nie zaspały.
3. Wykonaj pełną aktualizację systemu!
4. Jeśli jednak chcesz mieć obecnie tę aktualizację – ściągnij źródła manjaro-settings-manager i przebuduj zmieniając „depends”.
5. W żadnym przypadku nie wywalaj icu!3 listopada 2018 o 13:44 #8511ZanonimizowanyForumowiczChyba już wszystko w porządku. Najpierw
sudo pacman -Syyu --ignore icu --ignore lib32-icu
, później reboot (coś dłuuugo się uruchamiało, więc Shift+Ctrl+F3, a następniestartx
), i po załadowaniu (z jakimiś błędami)sudo pacman -Syyu
.Conky gdzieś mi zniknęło, ale zaraz to sobie poprawię.
Dzięki!3 listopada 2018 o 14:02 #8512pavbaranovForumowiczŻadne „ignore” ICU!!! Od tego zależy (czyt. jest na nowej wersji przebudowywane) od groma paczek. Jeśli chcesz sobie rozwalić system – Twoja sprawa. Masz dokonać pełnej aktualizacji systemu, na aktualnych mirrorach. Bez kombinowania. Jeśli manjaro-settings-manager nie został przebudowany na nowe ICU to masz możliwość wywalenia tego pakietu albo przebudowanie go ze zmianą depends w zakresie ICU. Nie istnieje żadna inna możliwość z wyjątkiem nieaktualizowania systemu. Bez kombinowania!
3 listopada 2018 o 14:18 #8513ZanonimizowanyForumowiczCzyli nabroiłem jednak? Przy próbie przeprowadzenia pełnej aktualizacji (
sudo pacman -Scc --noconfirm && sudo pacman-mirrors -m rank && sudo pacman -Syu
) niby „nie ma niczego do zrobienia”. Obecnie mam icu 63.1-2, zaś zależnościmanjaro-settings-manager
wyglądają tak:[me@me ~]$ pacman -Si manjaro-settings-manager Repozytorium : extra Nazwa : manjaro-settings-manager Wersja : 0.5.5-2 Opis : Manjaro Linux System Settings Tool Architektura : x86_64 Adres url : https://gitlab.manjaro.org/applications/manjaro-settings-manager Licencje : GPL Grupy : Brak Dostarcza : Brak Zależy od : icu<63.2 qt5-base>=5.9.1 hwinfo kitemmodels kauth . kcoreaddons ckbcomp xdg-utils Opcjonalne zależności : manjaro-settings-manager-notifier: qt-based manjaro-settings-manager-knotifier: knotifications-based Komfliktuje z : kcm-msm Zastępuje : Brak Do pobrania : 2,15 MiB Rozmiar po instalacji : 3,81 MiB Autor pakietu : Philip Mueller <philm@manjaro.org> Data zbudowania : wto, 30 paź 2018, 19:24:23 Potwierdzone przez : Suma MD5 Suma SHA256 Podpis
Te Linuksy są dla mnie za trudne.
Co powinienem zrobić?
Dziękuję @pavbaranov3 listopada 2018 o 14:51 #8514napcokAdministratorNic nie rób bo wszystko jest w porządku – masz w pełni zaktualizowany system.
Na przyszłość nie kombinuj „jak koń pod górę” ;)
W razie wątpliwości przy aktualizacjach najlepiej poczytać oficjalne ogłoszenie na forum Manjaro, po wcześniejszym upewnieniu się, że masz odświeżone listy pakietów – bo u ciebie z tym był problem – nie wiem jakim cudem, ale pacman próbował sciągać jakieś wersje paczek których nie było na mirrorach – prawdopodobnie „wstrzeliłeś się” w mirror nie w pełni zsynchronizowany.
W takim wypadku warto odczekać chwilę lub dwie i odświeżyć listę pakietów. Kombinowanie z pomijaniem zależności to proszenie się o kłopoty.Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
3 listopada 2018 o 16:08 #8516ZanonimizowanyForumowiczDo aktualizacji zawsze używam zaklęcia:
sudo pacman -Scc --noconfirm && sudo pacman-mirrors -m rank && sudo pacman -Syu
.
Przed tym wpisuję:sudo pacman -Sc sudo pacman -Scc
oraz
sudo pacman-optimize && sync
.
To ostatnie przestało jakiś czas temu działać – wyskakujesudo: pacman-optimize: nie znaleziono polecenia
. Co się stało, że przestało działać?Co mogę w powyższym usprawnić?
Niedawno zmieniono motyw wyglądu Elementary Xfce, z którego korzystam. Nie przypadł mi on do gustu i trochę kombinowałem, skutkiem czego było usunięcie Menadżera ustawień (nie wiem jakim cudem), musiałem doinstalowywać. Być może to było przyczyną bałaganu?
3 listopada 2018 o 20:14 #8520aquilaModeratorCo do pacman-optimize to było na naszym forum. Wątek zaznaczam jako rozwiązany.
4 listopada 2018 o 02:24 #8521azjaModerator… @piespawlowa -> proponuję inne zaklęcie:
$ sudo pacman-mirrors -f 0 && pamac update --force-refresh --aur
Pierwsza komenda aktualizuje mirror’y, na podstawie konfiguracji z pliku (patrz: niżej). Druga, aktualizuje system (+AUR), odświeżając wcześniej bazę. Sprawdzone, używane od lat – kiedyś pacman, teraz pamac, ale schemat dopracowany i przetestowany.
/etc/pacman-mirrors.conf --------------------------------- ## BRANCH PACMAN SHOULD USE (stable, testing, unstable) Branch = stable ## GENERATION METHOD (rank, random) Method = rank ## SPECIFY TO USE ONLY MIRRORS FROM A SPECIFIC COUNTRY OnlyCountry = Germany,France ## DEFINE PROTOCOLS AND PRIORITY SEPARATED Protocols = https ## WHEN SET TO TRUE PREVENTS THE REGENERATION OF THE MIRRORLIST NoUpdate = False ## WHEN SET TO FALSE - ALL CERTIFICATES ARE ACCEPTED SSLVerify = True
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
4 listopada 2018 o 14:10 #8522ZanonimizowanyForumowiczJeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc :-) A to Twoje zaklęcie @azja bardzo sprytne, ale mi się dłuuugo aktualizowało…
4 listopada 2018 o 18:30 #8529azjaModerator… @piespawlowa -> albo szybko, albo dobrze ;-)
A tak bardziej serio, to przyczyna zapewne leży w ograniczeniach jakie nakładam na listę mirrorów. Gdy spojrzysz na wpisy w/etc/pacman-mirrors.conf
jakie stosuję, to zobaczysz, że ograniczam mirrory do konkretnych krajów i tylko po https. To co przejdzie przez ten filtr jest sortowane wg prędkości, ale nie, są to najlepsze transfery, pośród dostępnych. Jeżeli przeszkadza Ci taki stan rzeczy, to wyedytuj/wykomentuj linie:
OnlyCountry = Germany,France Protocols = https
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.