[SOLVED] Problem z instalacją Manjaro na Hyperbook N85

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy [SOLVED] Problem z instalacją Manjaro na Hyperbook N85

Ten wątek zawiera 26 odpowiedzi, ma 8 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez  czapnaper 9 miesięcy, 2 tygodni temu.

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 27 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #6854

    turbol
    Forumowicz

    Hej, jestem niedoszłym nowym użytkownikiem Linuxa.
    Windows wkurza mnie, bo czasem z niczego się psuje..
    Chciałbym mieć linuxa obok windowsa, aby na Windowsie grać a na linuxie robić resztę (codzienne używanie, praca itd)
    Formatowałem wczoraj dysk i zainstalowałem na nowo windowsa. Padło na manjaro, lecz mam problem z zainstalowaniem.
    Sciągnąłem najnowszą wersję z oficjalnej strony Manjaro XFCE Edition (17.1.5). Wrzuciłem na pena programem UNetbootin.
    Po prostu zrestartowałem komputer, w biosie zmieniłem tylko kolejność bootowania.
    No i przy starcie wszystko wchodzi niby do tego okna gdzie się wybiera języki, klawiaturę itd. Lecz po wybraniu tego wszystkiego i zbootowaniu wszystko zawiesza się na Stuck at Started TLP system startup/shutdown.. Wtedy nic się nie dzieje i nie idzie dalej przez dłuugi czas.

    Czy czegoś nie zrobiłem co potrzeba?
    Może źle mi program wgrał na pendrive?

    Czytałem na stronach angielskich o tym ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.

    Proszę o pomoc :)

    #6855

    czapnaper
    Forumowicz

    Podaj informacje o swoim sprzęcie. Na początku wybierasz opcje free czy nofree przy sterownikach ?

    Manjaro Gnome/Xfce - CPU - i5-7300HQ - GPU - Intel/NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile]

    #6856

    turbol
    Forumowicz

    Mam laptopa Hyperbook N85, w skrocie:
    i5 7300
    gtx 1050 ti
    8 gb ram
    ssd 275, podzielony na 3 partycje

    Wybieram opcję nofree, ale próbowałem też free i też się zatrzymuje tylko w innym miejscu..

    #6857
    napcok
    napcok
    Administrator

    Nie używaj Unetbootin – to jest gówno robione pod konkretne dystrybucje.
    Tu masz opis -> https://manjaro.pl/nagrywanie-iso-dvdusb/
    https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

    Warto też sprawdzić sumę kontrolną ściągniętego obrazu ISO -> https://manjaro.pl/sprawdzenie-sum-kontrolnych-md5/

    #6858

    turbol
    Forumowicz

    Nie używaj Unetbootin – to jest gówno robione pod konkretne dystrybucje.
    Tu masz opis -> https://manjaro.pl/nagrywanie-iso-dvdusb/
    https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

    Warto też sprawdzić sumę kontrolną ściągniętego obrazu ISO -> https://manjaro.pl/sprawdzenie-sum-kontrolnych-md5/

    Niestety zmiana na win32diskimager nic nie zmieniła..
    Próbuję jeszcze inny pendrive, dam znać za chwile

    #6859
    aquila
    aquila
    Moderator

    Sprawdź czy Twój pendrive z Manjaro Live uruchomi się na innym kompie.
    Nie, uruchamia się to raczej źle się wgrał obraz i zastosuj się do porad @napcok -a wyżej.
    Tak, uruchamia się – problem może leżeć po stronie dwóch kart graficznych, zwłaszcza przy nowszych modelach nvidii.
    Tutaj jest opisany podobny problem. Tylko, że w tym wątku uruchomi się w trybie tekstowym a nie o to właściwie nam chodzi.

    #6860

    turbol
    Forumowicz

    Sprawdź czy Twój pendrive z Manjaro Live uruchomi się na innym kompie.
    Nie, uruchamia się to raczej źle się wgrał obraz i zastosuj się do porad @napcok -a wyżej.
    Tak, uruchamia się – problem może leżeć po stronie dwóch kart graficznych, zwłaszcza przy nowszych modelach nvidii.
    Tutaj jest opisany podobny problem. Tylko, że w tym wątku uruchomi się w trybie tekstowym a nie o to właściwie nam chodzi.

    Sprawdziłem na stacjonarnym, gdzie też jest 1050ti tylko że wersja desktopowa i śmiga wszystko
    Więc nie odpalę na moim lapku systemu w ogóle?
    Zauważyłem że na początku ładowania po boocie wywala jakiś error – zdjęcie nizej, a na stacjonarnym tego nie ma.

    Nie da się tego naprawić?

    #6862
    aquila
    aquila
    Moderator

    Ustaw:

    - keytable=pl
    - lang=pl_PL
    - drive-free

    Przejdź strzałkami na Boot: Manjaro …. i nie wciskaj enter tylko e, tam wszystkie modeset, prócz i915, spróbuj zmienić 1 na 0 i wciśnij F10.
    Jeśli to nie wypali to będziesz musiał popróbować różnych opcji z zamianą 1 na 0 i odwrotnie.
    Czytałeś wątek, który wcześniej wrzuciłem?

    #6863
    azja
    azja
    Moderator

    … komunikat na zrzucie jest niekompletny.
    … gdybyś miał napęd optyczny (a chyba nie masz, prawda?), to wypaliłbyś na płycie i zapewne poszło by. W większości przypadków, gdy miałem problem z boot’em z pen’a, płyta stanowiła skuteczne rozwiązanie.
    … wiadomo już, że na innym komp’ie działa (więc pewnie ISO jest OK – sprawdziłeś sumy kontrolne, jak radził @napcok?). Spróbuj ściągnąć jakiś inny system i jego uruchomić. Nie powie nam, to niczego pewnego, ale warto sprawdzić, czy da radę wystartować jakiegoś Debian’a czy Win10.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #6864
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    A ja bym spróbował ze starszą wersją Manjaro, np.17.0, bo te problemy mogą powodować najnowsze kernele.
    https://manjarobrasil.wordpress.com/download/
    Muszę dodać że tą wersję Manjaro można tylko zainstalować wybierając opcje non-free drivers.

    Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
    https://anarchy-linux.org/

    #6865

    turbol
    Forumowicz

    Ustaw:

    - keytable=pl
    - lang=pl_PL
    - drive-free

    Przejdź strzałkami na Boot: Manjaro …. i nie wciskaj enter tylko e, tam wszystkie modeset, prócz i915, spróbuj zmienić 1 na 0 i wciśnij F10.
    Jeśli to nie wypali to będziesz musiał popróbować różnych opcji z zamianą 1 na 0 i odwrotnie.
    Czytałeś wątek, który wcześniej wrzuciłem?

    Niestety żadne opcje nie działają.. zmieniałem wszystko 0/1 i żadna opcja nie idzie :/
    Czytałem wątek, jednak nie do końca wiem co wpisać i gdzie.
    Dalej nie działa.

    … komunikat na zrzucie jest niekompletny.
    … gdybyś miał napęd optyczny (a chyba nie masz, prawda?), to wypaliłbyś na płycie i zapewne poszło by. W większości przypadków, gdy miałem problem z boot’em z pen’a, płyta stanowiła skuteczne rozwiązanie.
    … wiadomo już, że na innym komp’ie działa (więc pewnie ISO jest OK – sprawdziłeś sumy kontrolne, jak radził @napcok?). Spróbuj ściągnąć jakiś inny system i jego uruchomić. Nie powie nam, to niczego pewnego, ale warto sprawdzić, czy da radę wystartować jakiegoś Debian’a czy Win10.

    Komunikat jest kompletny, pokazuje się on przed „Welcome to Manjaro Linux”
    Przez płyte nie mam jak spróbować :/
    Sumy sprawdzone, jest ok.
    Systemy inne na 99% działają bo instalowałem kiedyś na tym lapku ubuntu i było git..
    A teraz jak na złość obok tego windowsa nie chce to isc.

    A ja bym spróbował ze starszą wersją Manjaro, np.17.0, bo te problemy mogą powodować najnowsze kernele.
    https://manjarobrasil.wordpress.com/download/
    Muszę dodać że tą wersję Manjaro można tylko zainstalować wybierając opcje non-free drivers.

    Już się ściągnęło i za chwilkę próbuję to ładować na pena.

    #6866

    turbol
    Forumowicz

    Sorki za drugi post..
    Ściągnąłem starszą wersję 17.0.
    Podobna sytuacja, tzn na początku też jest napis, że jedna tablica się nie załadowała poprawnie.
    Przechodzi przez TLC system startup/shutdown ale zatrzymuje się 2 linijki później (Reached target Graphical Interface).

    Więc dalej nic z tego :/

    Ja to się powoli poddaje, bo mam się nie denerwować a jakoś się nie da :D
    Spróbuję jakiegoś debiana ściągnąć czy to chociaż się uruchomi

    #6867
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    A Ty czasami nie masz 2-ch kart graficznych na tym laptopie? jeżeli tak to MHWD dostaje pierdolca, bo nie wie którą wybrać.

    Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
    https://anarchy-linux.org/

    #6868

    turbol
    Forumowicz

    A Ty czasami nie masz nie masz 2-ch kart graficznych na tym laptopie, jeżeli tak to MHWD dostaje pierdolca, bo nie wie którą wybrać.

    Zależy jak to rozumieć..
    No bo mam jedną GTX 1050Ti a druga jest wbudowana jakby w procesor prawda?
    Więc tak to wygląda.
    Chyba że z poziomu windowsa coś może zrobić? Usunąć sterownik czy cos, choc watpie ze cos to da bo to chyba nie ma z tym nic wspolnego..

    #6869
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    Tak czy inaczej odepnij tą kartę, i wtedy spróbuj.

    Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
    https://anarchy-linux.org/

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 27 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.