Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Przeniesienie katalogu /home – Mabox
- This topic has 17 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 4 months temu by azja.
- AutorPosty
- 21 czerwca 2017 o 14:37 #4691azjaModerator
… server miał kiepską noc, prawda?
… no to chyba wyjaśniło się (swoją drogą, powinienem z takimi tematami iść prosto do dokumentacji, a nie na forum, ale zdarzył się wątek, to wykorzystałem sytuację). Jest następująco:sda6/UserFolder sda11/
sda6 jest montowany na sda11, pod wirtualnym folderem /home (punkt montowania określony w fstab).
Czyli jest tak, jak początkowo myślałem, ale – bez sensu – zacząłem kombinować i rozpatrywać różne potencjalne wersje. Różnica, w porównaniu do Windows, jest taka, że w systemach unix-like montowanie jest wykonywane pod folder wirtualny (określony w pliku fstab lub ad hoc, w razie potrzeby), a w Windows montujemy pod standardowy (pusty) folder w strukturze plików. Wyjaśnione.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
22 czerwca 2017 o 19:48 #4744ZanonimizowanyForumowiczUdało mi się zrobić :) Zwłaszcza rada zaraz powyżej była pomocna, ponieważ wcześniej próbowałem na
/sda6
kopiować/home/użytkownik
, a należało samo/użytkownik
.Mam wrażenie (ale może mi się tylko wydaje), że system się teraz dłużej uruchamia.
Dzięki za rady.EDIT
W internecie jest wiele tutoriali dot. tego zagadnienia. Wszystkie sprowadzają się do przemieszczenia/home/user
na nową partycję, tymczasem można przemieścić tylko/user
. Moim zdaniem, to jest bardzo ważne żeby wiedzieć, co chce się robić, bo można sobie niezłego bigosu narobić. Z resztą nie wiem, czy ta pierwsza opcja jest możliwa do wykonania.Natchnienia szukałem tu:
https://www.dobreprogramy.pl/Draqun/W-Unixach-to-prosciej-czyli-jak-przeniesc-home-na-inna-partycje.,24603.html
i tu:
https://dariusz.wieckiewicz.org/przenoszenie-home-na-osobna-partycje/2/
Co okazało się ślepą uliczką.
Natomiast wstępnych wskazówek udzielili Panowie nieco wyżej.Teraz spróbuję pokrótce opisać co i jak robiłem, gdyż może się kiedyś komuś przydać. Ale uwaga! Cała zabawa jest bardzo ryzykowna, szczególnie przy korzystaniu z moich metod. Innym wygodniej by było wklepywać komendy w terminalu, ja jednak opierałem się na programie
mc
(to taki program podobny do DOS-owskiego Norton Commander).
Przepraszam za mało profesjonalny język. Mam nadzieję, że będzie zrozumiałe.
Oto co robiłem:1. Uruchomiłem wersję live Mabox, tam zainstalowałem
Gparted
i sformatowałem partycjęsda6
. . Być może mógłbym to samo zrobić uruchamiając Maboxa z dysku. Nie wiem.2.Uruchomiłem Maboxa z dysku. W menadżerze plików najechałem na interesującą mnie partycję myszką, prawy klik
otwórz w terminalu
. Następniesudo su
, potemmc
. Tam skopiowałem katalog /user z sda11 na sda6, zaznaczając wcześniej wszystkie pozycje pozapodążanie za dowiązaniami
.3. Również za pomocą
mc
udzieliłem uprawnień do obsługi katalogu /user na nowej partycji userowiuser:user
. Sprawdziłem, czy wszystko jest ok, czy mam uprawnienia jako@user
tworząc plik, a następnie go usuwając z nowego katalogu.4. Również za pomocą
mc
edytowałem plik/etc/fstab
, aby wyglądał tak (dopisałem ostatni wiersz):# /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may # be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if # disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> UUID=b3911981-oo87-4092-bc7a-6f395yeweb90 /boot ext4 defaults,noatime 0 2 UUID=db819d25-0a25-hg65-ab78-7477g6tr982d swap swap defaults,noatime 0 0 UUID=f1f091d2-ea5a-47ea-654e-7ff985613er2 / ext4 defaults,noatime 0 1 UUID=153725a7-iur5-4790-ae31-c5ac662dq764 /home ext4 defaults,noatime 0 2
Skąd wiedziałem jaki UUID, ma moja partycja? Skopiowałem z menadżera plików.
Następnie uruchomiłem ponownie system, by przekonać się, że wszystko jest ok, jeśli tak, można usunąć „stary” folder '/user’, (nie
/home/user
!!!) Jeżeli zdarzyło by się, że nie można się zalogować/pojawiają się jakieś inne błędy, wystarczy uruchomić Mabox Live CD i usunąć ostatni wiersz w pliku/etc/fstab
– wtedy uruchomimy system korzystając ze „starego”/user
.23 czerwca 2017 o 00:19 #4757azjaModerator… zgodnie ze starożytną zasadą, która mówi, że dobry opis opisze nawet brak opisu. Dzięki piepawlowa za informację zwrotną.
… mogę sobie wyobrazić, że system wstaje dłużej, bo musi podmontować jedną partycję więcej – i to ważną, fundamentalną partycję, bo z zawartością /home. Czy tak jest/może być w rzeczywistości, to musieliby wypowiedzieć się bardziej doświadczeni. Jeżeli jesteś tym zainteresowany –> nowy wątek.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.