Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Tablet graficzny. Który warto wybrać?
- This topic has 2 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 1 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 18 października 2018 o 11:34 #8437qianjiaForumowicz
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś tabletu graficznego. Dla przyjemności bawię się nie raz w Photoshop lub w Ilustratorze.
Co możecie polecić na początek? Co do budżetu, to jako, że chcę przede wszystkim to wypróbować, chcę aby był możliwie najmniejszy.
Ce ma sfatuiti sa aleg :
Pozdrawiam,
18 października 2018 o 12:26 #8438azjaModeratorhttps://manjaro.pl/forum/topic/jaki-tablet-graficzny-dla-poczatkujacego/ Może być problem ze znalezieniem tutaj informacji, bo temat jest niszowy.
… Twój post jest pytaniem, czy reklamą produktów XP-Pen? Nawiasem, mają driver’y linux’owe, ale pod Debian-like. Aby zastosować je pod Arch/Manjaro, trzeba by zapewne trochę popracować. W repozytoriach Manjaro i AUR zauważyłem sterowniki do Wacom. Nigdy jednak nie używałem takiego sprzętu, pod jakimkolwiek systemem, więc nie mam uwag praktycznych, choćby z drugiej ręki.
… OT: ta sentencja nad linkiem, to rumuński? Coś konkretnego znaczy?
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
18 października 2018 o 13:10 #8439pavbaranovForumowiczUps… Nie mój system, nie moje pchły, ale dmuchać na zimno.
Driver jest „distro-independent” ot, skrypt, który wrzuci w system biblioteki. No właśnie, wrzuci, ale zamieni biblioteki systemowe (Qt5) na starsze niż te, które są w systemie. Na tych bibliotekach budowane są zarówno środowiska, jak i programy. Jeśli zatem ktoś ma system oparty o Qt5 (jak Plasma, LXQt, Deepin…) to mocno odradzam bezrefleksyjne wgranie tych sterowników. W pozostałych przypadkach też się należy mocno zastanowić, bowiem libstdc++.so.6 oraz libusb-1.0.so.0 też zostaną wgrane w starszych wersjach.Generalnie – skoro wszystkie biblioteki dostarczane przez ten sterownik są dostępne w systemie (qt5-*, icu, libusb i gcc-libs), to prawdopodobnie ten tablet winien być możliwy do obsłużenia bez potrzeby instalowania sterownika ze strony.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.