Wifi z poziomu instalacji liveUSB i istalacji na dysku?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki Wifi z poziomu instalacji liveUSB i istalacji na dysku?

Ten wątek zawiera 17 odpowiedzi, ma 5 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez azja azja 5 miesięcy, 1 tydzień temu.

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 18 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #8732
    majo
    majo
    Moderator

    Czy są jakieś różnice w uruchamianiu połączenia wifi z poziomu instalacji liveUSB i z poziomu systemu zainstalowanego na dysku?

    Pytam, gdyż mam następujący przypadek:
    Na starszym laptopie, gdzie na dysku twardym zainstalowany jest Win XP, komputer łączy się bezproblemowo za pomocą wifi z routerami (testowałem dwa).
    Niestety, gdy na tym samym laptopie uruchomię liveUSB Manjaro, nie mogę połączyć się za pomocą wifi, pomimo że system poprawnie pokazuje ( z komendy inxi -n) zarówno bezprzewodową kartę sieciową jak i właściwy dla niej sterownik.

    Próbowałem roboczo testować różne opcje szyfrowania sieci, łącznie z opcją „sieć otwarta – bez szyfrowania”, jednak zawsze (na dwóch różnych routerach) po kilkunastu sekundach próby połączenia, wyskakuje komunikat: „Połączenie sieciowe zostało rozłączone”.
    Tak samo dzieje się, gdy definiuję i inicjuję połączenie wifi z konsolowego nmtui .

    Testowałem również 3 inne linuksowe dystrybucje liveUSB i tak samo, jak w przypadku Manjaro, nie mogę nawiązać połączenia przez wifi.

    Czy ktoś się domyśla, a może wie, dlaczego tak się dzieje?

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8733
    aquila
    aquila
    Moderator

    To może byś zapodał wynik tej komendy (inxi -n), może ma ktos taką kartę i trzeba jej inny sterownik. Jak również jaki to lapek. NetworkManager uruchomiony?

    PS. Próbowałeś na routerze nadać statyczny adres DHCP dla lapka?

    #8734
    majo
    majo
    Moderator

    Laptop to Packard Bell EasyNote MX ALP-AJAX GN (info z etykiety)
    product: T12J v: PB63G00048

    inxi -n
    Network:   Card-1: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection
               driver: iwl3945
               IF: wlp3s0 state: down mac: 02:92:95:62:d0:8b
               Card-2: Realtek RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter
               driver: 8139too
               IF: enp6s7 state: down mac: 00:18:f3:32:e1:2d

    Dokładnie taki sam sterownik „iwl3945” instalują też 3 pozostałe testowane dystrybucje Linuksa LiveUSB.

    Statycznego adresu DHCP nie nadawałem, gdyż nie widzę takiej opcji w moim routerze Huawei B315 (a być może nie ma tu takiej opcji).

    Jedyne co tu mogę zrobić z DHCP, to wyłączyć DHCP (ale nie wiem co będzie dalej).
    https://i.imgur.com/z50xXWP.jpg

    Spróbuję roboczo zainstalować minimalistycznego Linuksa (Slitaz), gdzie także nie działa wifi przy instalacji LiveUSB i zobaczymy.

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8735
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    Jeżeli chodzi o DHCP, to trzeba doinstalować paczkę dhcpcd, i go aktywować:
    systemctl enable dhcpcd

    i

    systemctl start dhcpcd

    I na koniec jako root w terminalu:
    # dhcpcd -k

    i

    # dhcpcd

    Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110
    #8736
    majo
    majo
    Moderator

    Wygląda na to, że jest to problem karty wifi i sterownika pod Linuksem, gdyż problem także występuję po zainstalowaniu najnowszego Manjaro32 na dysku twardym (wcześniej testowałem LiveUSB ze starszym manjaro-xfce-16.10.2-stable-i686.iso, jednak tego nie udało się mi zainstalować na dysku).
    Roboczo zainstalowałem także 2 inne dystrybucje na dysku na tym laptopie i także nie byłem w stanie połączyć się przez wifi.

    Zmieniam temat, bo jak widać, nie jest to problem wyłącznie LiveUSB.

    W weekend, już na dysku twardym, coś pomajstruję z DHCP (o ile się uda).

    I jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś ma Manjaro(lub innego Linuksa) zainstalowanego na laptopie/komputerze z wifi?

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8737
    aquila
    aquila
    Moderator

    Powiem tak. Mam identyczny wynik na moim dziadku-lapku:

    Device-1: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network driver: iwl3945.
    Obecnie mam Archa 32 bit ale wcześniej na Maboksie 32 bitowym nie miałem i nie mam kłopotów z połączeniem WIFI. Niekoniecznie więc upatrywałbym winę w karcie. Jeśli masz możliwość przejść się do kogoś z lapkiem i sprawdzić połączenie w innej sieci, wyeliminowałbyś jedną z przyczyn niedziałającego połączenia.

    
    System:    Host: arch32 Kernel: 4.19.4-zen1-1.0-zen-zen i686 bits: 32 Desktop: LXDE 0.9.3 Distro: Arch Linux 32 
    Machine:   Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: Presario C300 (RM443EA#ABU) v: F.05 serial: <root required> 
               Mobo: Hewlett-Packard model: 30C6 v: 78.08 serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: F.05 date: 08/14/2006 
    CPU:       Topology: Dual Core model: Intel T2050 bits: 32 type: MCP L2 cache: 2048 KiB 
               Speed: 816 MHz min/max: 800/1600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1340 2: 1272
    #8738
    majo
    majo
    Moderator

    Mam na pewno problem z kartą w sieci Fakt Mobile (submarka Play) oraz Virgin Mobile (na nadajnikach Play).
    Ale na tych samych kartach i tych samych routerach (Huawei B315 i telefon z Androidem, jako router udostępniąjący Internet) nie miałem problemów w wifi łącząc się z Windowsa XP, co sugerowałoby, że raczej nie jest to problem operatora sieci.

    W weekend sprawdzę jeszcze kartę Orange i Aero2 (na nadajnikach Plus), co ostatecznie zweryfikuje tą kwestię.

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8761
    majo
    majo
    Moderator

    Próby z wyłączeniem DHCP w routerze skończyły się całkowitą utratą dostępu do sieci i routera, a w efekcie musiałem ratować się przywracaniem stawień fabrycznych routera. Po tym zabiegu problem z wifi ciągle się powtarza – więc raczej nie jest to problem routera.

    Przetestowałem karty dwóch innych dostawców Internetu (Orange i Plus/Aero2) i problem ciągle występuje.

    Wnioski, które mi się nasuwają:
    Wifi działa w zestawieniu: windows XP – laptop – dowolny router – dowolny dostawca internetu
    i nie działa w zestawieniu: różne dystrybucje Linuksa – laptop – dowolny router – dowolny dostawca internetu,
    zatem problem chyba leży w jakimś konflikcie pomiędzy moim laptopem a sterownikiem linuksa iwl3945 (który poprawnie działa u aquila).
    Macie pomysł co z tym zrobić? Może należy zmienić sterownik na inny?

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8763
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    Zobacz tutaj: https://forum.archlinux.org.pl/viewtopic.php?pid=4770#p4770

    Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110
    #8764
    majo
    majo
    Moderator

    @robert75
    Nie widzę we wskazanym wątku, na czym mógłbym się oprzeć. Proszę, podaj, jeśli widzisz, co konkretnie powinienem rozważyć z tamtego wątku.
    Z tego co widzę, w tamtym wątku jest problem „nowego” kernela i innej niż moja karty wifi/sterownika. Ja natomiast mam problem na różnych dystrybucjach i kernelach (najstarszy testowany był chyba 3.16…), więc raczej nie o kernel tu chodzi.
    Na wszelki wypadek (bez przekonania), doinstalowałem także paczki dkms, acpi_call-dkms, jednak rezultat bez zmian.

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8765
    Robert75
    Robert75
    Forumowicz

    A czy również doinstalowałeś driver r8168?

    Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110
    #8766

    wiini
    Forumowicz

    I jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś ma Manjaro(lub innego Linuksa) zainstalowanego na laptopie/komputerze z wifi?

    Ja mam 3 laptopy z Manjaro i wifi. Nie miałem jak dotąd problemów z wifi, ale mam inne karty.
    w pierwszym mam:

    Network:
      Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network driver: e1000e 
      IF: enp0s25 state: down mac: e4:11:5b:3d:c1:64 
      Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi 
      IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:50:33:08 
      Device-3: HP hs2340 HSPA+ mobile broadband type: USB 
      driver: cdc_acm,cdc_ncm,cdc_wdm 
      IF: enp0s26u1u2i6 state: down mac: 02:80:37:ec:02:00

    w drugim:

    Network:   Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network driver: e1000e  
              IF: enp0s25 state: down mac: b4:b5:2f:fc:8b:15  
              Device-2: Intel Centrino Advanced-N 6235 driver: iwlwifi  
              IF: wlo1 state: up mac: c4:d9:87:53:25:69  
              IF-ID-1: wwp0s26u1u5i6 state: down mac: 8e:ce:ea:97:b0:2d

    trzeci:

    Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter  driver: ath9k
                IF: wlp1s0 state: up mac: 00:25:d3:86:f7:0d
                Card-2: Qualcomm Atheros AR8132 Fast Ethernet driver: atlic
                IF: enp3s0  state: down  mac: 90:e6:ba:54:51:32
                Card-3 IMC Networks type: USB driver: uvcvideo

    zatem niestety wszystkie inne.

    #8769
    majo
    majo
    Moderator

    A czy również doinstalowałeś driver r8168?

    Absolutnie nie. r8168 to setrownik rodziny kart RealTek RTL8111/8168, z którą miał problem założyciel tamtego wątku.
    Ja mam kartę Intel PRO/Wireless 3945ABG.

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8771
    azja
    azja
    Moderator

    stałe IP dla danej maszyny leży, przede wszystkim, po jej stronie, a nie router’a. Ustawiasz je w konfiguracji połączenia sieciowego, pamiętając o tym, aby jego wartość była poza zakresem DHCP (jeżeli takie jest uruchomione w sieci, np. na router’ze). Jeżeli wyłączysz DHCP w sieci, a na Twoim komp’ie net będzie miał w ustawieniach ‚auto’, to – rzecz jasna – nie będziesz mieć dostępu do sieci, bo automat nie znajdzie nikogo, kto przyznałby mu adres (bo wyłączyłeś DHCP).

    spróbuj przetestować różne konfiguracje połączenia sieciowego, np. z włączonym/wyłączonym IPv6; z automatem / stałym IP; różnymi prędkościami – to zalecam przede wszystkim, wyłączenie negocjacji prędkości połączenia i ustawienie ręcznie (można zacząć od najmniejszej, 10Mb bez duplex’u).

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #8772
    aquila
    aquila
    Moderator

    Znalezione w sieci, spróbuj:

    sudo rmmod -f iwl3945
    sudo modprobe iwl3945 disable_hw_scan=1

    Wielu osobom pomogło.

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 18 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.