Wifi z poziomu instalacji liveUSB i istalacji na dysku?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki Wifi z poziomu instalacji liveUSB i istalacji na dysku?

Ten wątek zawiera 17 odpowiedzi, ma 5 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez azja azja 2 miesięcy temu.

Oglądasz 3 posty - 16 do 18 (z 18 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #8774
    majo
    majo
    Moderator

    Niestety, kod od @aquila nic nie zmienia.
    Wyłączanie IPV6 też nic nie daje.
    Ze stałym IP/DHCP nie chcę więcej eksperymentować, gdyż mało się na tym znam.

    Jeśli chodzi o „różne prędkości”, to gdzie i co mam zmieniać? W NetworkManager nie widzę takich opcji.

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8789
    majo
    majo
    Moderator

    Drążąc temat:
    1.
    Widzę, że w czasie bootowania systemu, w pierwszej linii pojawia się komunikat błędu, jak poniżej:

    [FAILED] Failed to start Load Kernel Modules.
    See "systemctl status systemd-modules-load.service" for details.

    Komunikat ten wygląda następująco:

    systemctl status systemd-modules-load.service
    ● systemd-modules-load.service - Load Kernel Modules
       Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-modules-load.service; static; vendor preset: disabled)
       Active: failed (Result: exit-code) since Wed 2018-12-26 13:28:28 CET; 9min ago
         Docs: man:systemd-modules-load.service(8)
               man:modules-load.d(5)
      Process: 493 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-modules-load (code=exited, status=1/FAILURE)
     Main PID: 493 (code=exited, status=1/FAILURE)
    
    gru 26 13:28:28 pcl systemd[1]: Starting Load Kernel Modules...
    gru 26 13:28:28 pcl systemd[1]: systemd-modules-load.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    gru 26 13:28:28 pcl systemd[1]: systemd-modules-load.service: Failed with result 'exit-code'.
    gru 26 13:28:28 pcl systemd[1]: Failed to start Load Kernel Modules.

    Czy mam to coś wspólnego z moim problemem wifi?

    2.
    Stworzyłem także roboczy, otwarty serwer WIFI: SSID=’testOpen97′.
    – Zrobiłem restart systemu o 22:29:48,
    – Ręczną próbę wybrania połączenia testOpen97 ok 22:31:11.
    – Jak się domyślam o 22:31:26 jest komunikat, że połączenie się nie udało.

    Poniżej pełny log z tej 3-minutowej sesji:
    sudo journalctl -b

    A tu okrojony log z tej sesji, pokazujący jedynie zdarzenia ewentualnie związane z siecią, wifi i błędami:
    sudo journalctl -b | grep -iE ‚iwl|NetworkManager|wlp3s0|error’

    Mam nadzieję, że ktoś znajdzie coś w tych logach.

    Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

    #8813
    azja
    azja
    Moderator

    (…)
    Jeśli chodzi o „różne prędkości”, to gdzie i co mam zmieniać? W NetworkManager nie widzę takich opcji.

    no tak, pojechałem, wprowadziłem Cię @majo w mylny błąd – moja uwaga dotyczy połączenia kablowego, przy Wi-Fi jest o kant bita potłuc. Z przykrością muszę stwierdzić, że zrobiłem, to już drugi raz – wykpię się tłumaczeniem, że to przedświąteczne zamieszanie było.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

Oglądasz 3 posty - 16 do 18 (z 18 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.