Home › Fora › Różności › Luźne rozmowy › Wysoka pozycja Manjaro
- This topic has 15 odpowiedzi, 8 uczestników, and was last updated 6 years, 8 months temu by azja.
- AutorPosty
- 10 marca 2017 o 11:39 #3114Robert75Forumowicz
Ostatnio przeglądając ranking najpopularniejszych dystrybucji Linuxa, na distrowatch.com zauważyłem że moje ukochane Manjaro jest na wysokiej 3 pozycji. Bardzo mnie ten fakt cieszy, może ludzie w końcu dostrzegli i przekonali się o stabilności tegoż systemu.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111016 kwietnia 2017 o 06:40 #3555macieslawForumowiczTeż się zastanawiam dlaczego Manjaro jest tak wysoko. Fajne distro ale Antergos troszkę lepszy.
16 kwietnia 2017 o 08:40 #3557Robert75Forumowicz@macieslaw A na jakiej podstawie twierdzisz że Antergos jest lepszy od Manjaro? Pamiętam jak raz zainstalowałem Antergos-a wybierając środowisko Cinnamon i po dalszym zaznaczyłem żeby zainstalował stery do mojej karty graficznej tj. NVidia, i z przykrością muszę stwierdzić że po zakończonej instalacji i przy pierwszym uruchomieniu system się odpalił lecz z czarnym ekranem. Natomiast Manjaro po zaznaczeniu opcji (non-free drivers) pięknie się instaluje jak i póżniej normalnie się uruchamia. Więc co do stabilności to Manjaro przebija o głowę wspomnianego Antergos-a.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111016 kwietnia 2017 o 14:48 #3562macieslawForumowiczJa z kolei miałem mniej problemów z antergosem niż z manjaro, szczególnie linux-ck zainstalowalem bez problemu. System szybki, stabilny, ma swieze pakiety. Manjaro cenie sobie szczegolnie za wygląd plasmy. Motyw Breath zainstalowalem sobie w antergosie i jest identyczny jak w manjaro.
W manjaro kilka razy sie zawiodlem co mnie zniechecilo i przesiadlem sie na antergos. Np. ostatnio zrobilem aktualke systemu, jądro sie zainstalowalo ale po restarcie system juz nie wstal. Antergos Tez fajne distro polecam sprobowac.16 kwietnia 2017 o 15:08 #3563Robert75ForumowiczAntergos Tez fajne distro polecam sprobowac.
Dziękuje, ale nie skorzystam. Dla mnie systemem numer jeden jest właśnie Manjaro, mimo że mam zainstalowany jako drugi system ROSA Fresh to i tak w większości korzystam z systemu Manjaro.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111016 kwietnia 2017 o 20:15 #3564Mojz3szForumowiczCoraz większa publika zauważa Manjaro !!!
https://forum.manjaro.org/t/linux-magazine-wydanie-kwietniowe-z-manjaro-17-0-kde/2190716 kwietnia 2017 o 21:03 #3565Robert75Forumowicznajlepiej radzą sobie z nim zaawansowani użytkownicy – początkujący mogą napotkać problemy.
Gówno prawda ja jestem początkującym użytkownikiem systemu Manjaro i jakoś daje sobie radę.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111017 kwietnia 2017 o 11:27 #3566aquilaModerator@Robert75 czytaj ze zrozumieniem. Jest tam napisane:
Arch ma jednak zasadniczą wadę: najlepiej radzą sobie z nim zaawansowani użytkownicy – początkujący mogą napotkać problemy.
Czyli odnosi sie to do Archa nie Manjaro.
17 kwietnia 2017 o 11:34 #3567Robert75ForumowiczSorry moje niedopatrzenie.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211104 czerwca 2017 o 13:37 #4335ZanonimizowanyForumowiczMnie zastanawia wysoka pozycja Debiana. Na jakiej zasadzie działają te rankingi? Ściągnięte dystrybucje, czy wpisywanie fraz w wyszuiwarki?
4 czerwca 2017 o 14:35 #4337Robert75ForumowiczMnie zastanawia wysoka pozycja Debiana. Na jakiej zasadzie działają te rankingi? Ściągnięte dystrybucje, czy wpisywanie fraz w wyszuiwarki?
Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa.
Ale ważne że moje ukochane Manjaro jest na wysokiej 3-ej pozycji :).EDIT: Znalazłem tylko to.
distrowatch.comArch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211104 czerwca 2017 o 16:27 #4341Gary58ForumowiczMnie zastanawia wysoka pozycja Debiana. Na jakiej zasadzie działają te rankingi? Ściągnięte dystrybucje, czy wpisywanie fraz w wyszuiwarki?
Z tego co tam pisze to jedno wejście z adresu IP na stronę danej dystrybucji dziennie. Reszty można się domyśleć. Wskazuje to na wejścia na stronę a nie to, że tyle osób korzysta z danej dystrybucji.
30 grudnia 2017 o 16:55 #6552Robert75ForumowiczDzisiaj przeglądając ranking najpopularniejszych dystrybucji na distrowatch, zauważyłem że Manjaro jest na 1 miejscu. :)
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111031 grudnia 2017 o 21:50 #6557ZanonimizowanyForumowicz@up, można to sobie tłumaczyć tym, że Ubuntu/Mint stały się tym czym miały być w założeniu – systemami, przy których nie trzeba nic grzebać, perpetum momile :)
Mnie zastanawia wysoka pozycja Debiana. Na jakiej zasadzie działają te rankingi? Ściągnięte dystrybucje, czy wpisywanie fraz w wyszuiwarki?
Z tego co tam pisze to jedno wejście z adresu IP na stronę danej dystrybucji dziennie. Reszty można się domyśleć. Wskazuje to na wejścia na stronę a nie to, że tyle osób korzysta z danej dystrybucji.
5 stycznia 2018 o 21:26 #6596michaldybczakForumowiczCo do Manjaro kontra Antergos to podobne systemy ale trochę pod innych użytkowników. Atergos to po prostu łatwo instalowany Arch z gotowymi ustawieniami. Poza tym jest dość pusty co zwykle podoba się wielu zaawansowanym użytkownikom. Ma plusy i minusy Archa. Manjaro z kolei to gotowy system dla zwykłego użytkownika, więc zawiera domyślnie więcej narzędzi i programów. Dla jednych będzie to bloat, dla innych plus, że po prostu wszystko co potrzebne do różnych rzeczy jest i nie trzeba szukać, więc dobre dla nowicjuszy lub lubiących gotowe, pełne systemy. No i aktualizacje zbiorcze są dla jednych plusem dla innych minusem. Ja osobiście wolę je niż ciągłe nowe pakiety codziennie na Archu.
No i sprawa sprzętu, czasem Manjaro lepiej się sprawdza na danym kompie a czasem Antergos. Obie dystrybucje są dobre i potrzebne. Są po prostu inne, ale obie to Arch w podstawie, więc lepsze niż ubunciaki :).
A co do ogólnej popularności:
– Manjaro ma fajną nazwę
– Manjaro ma bardzo dobre logo
– Manjaro ma atrakcyjne założenia: arch, własna, dodatkowa warstwa repo, AUR, rolling, system gotowy do użycia (out of box).Ludzie, którzy używali Ubuntu lub Minta i chcą dalej systemu pełnego, mającego działać (z różnymi narzędziami) a szukającym czegoś w miarę przyjaznego, szybkiego i rolling znajdują Manjaro, które ma wszystkie cechy, których szukają.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.