Manjaro 0.9 (0.8.13) brak polskich fontów na ttx.

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy Manjaro 0.9 (0.8.13) brak polskich fontów na ttx.

Ten wątek zawiera 69 odpowiedzi, ma 5 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez sir_lucjan sir_lucjan 3 lata, 2 miesięcy temu.

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 70 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #521
    marcin82
    marcin82
    Forumowicz

    No też działa:
    http://s6.postimg.org/hkwo5zsu9/Manjaro_Linux.png .

    Podaj wynik polecenia:
    lspci -k | grep -A3 VGA

    #522

    Arristo
    Forumowicz
    $ lspci -k | grep -A3 VGA
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G98M [Quadro NVS 160M] (rev a1)
            Subsystem: Dell Device 024f
            Kernel driver in use: nvidia
            Kernel modules: nouveau, nvidia
    
    #523
    marcin82
    marcin82
    Forumowicz

    Z tego co pamiętam na anglojęzycznym forum któryś z naszych załatwił to przez dodanie „nomodeset” do linii komend jądra ALE ty jak i ja używamy sterowników zamkniętych i na Archu problemu z polskimi znakami nie mam. Nie wiem gdzie można jeszcze grzebać w poszukiwaniu rozwiązania …

    EDYCJA:
    Jest jeszcze coś takiego:
    http://archlinux.pl/forum/post/4531/ .

    #524

    Arristo
    Forumowicz

    Jedyna nadzieja w tym, że któryś z developerów Manjaro zainteresuje się tym wątkiem i coś poradzi.
    Mnie się już nie chce robić kolejnej reinstalacji i kolejnej konfiguracji. Wszystko mi działa jak należy oprócz tego jednego szczegółu.
    Mam Manjaro-0.8.13 i jest prawie OK.

    #525
    sir_lucjan
    sir_lucjan
    Forumowicz

    Skoro u Marcina działa a u Ciebie nie, problem raczej dotyczy tego, co robisz a nie błędu developerów.

    Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661

    #526

    Arristo
    Forumowicz

    Ok, ale co ja w takim razie robię niewłaściwie?
    Zastosowałem się do wszystkich Waszych sugestii i nie dało to rezultatu.
    To trochę jak z tym krzywym makaronem w zupie i jego poszukiwaniami.

    #527
    sir_lucjan
    sir_lucjan
    Forumowicz

    Nie wiemy co robisz krok po kroku – być może problem jest czysto sprzętowy. Póki co to wróżenie z fusów.

    Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661

    #528

    Arristo
    Forumowicz

    Myślę, że możemy sobie dać z tym spokój, bo i tak na tym poziomie nic mądrego się nie urodzi oprócz makaronu z fusami.

    #529
    marcin82
    marcin82
    Forumowicz

    A jednak coś jest na rzeczy …

    1. W pełni zaktualizowana Ascella (0.8.13) => DZIAŁA
    2. W pełni zaktualizowany 0.9 => ZESRAŁO SIĘ W PRZEDBIEGACH :D

    Proteza / rozwiązanie / obejście:
    sudo su -
    export EDITOR=nano
    crontab -e
    Dodać linię:
    @reboot /usr/sbin/setfont lat2-16 -m 8859-2
    Zapisać zmiany => Ctrl + O [Enter]

    Zrestartować system …

    #530
    sir_lucjan
    sir_lucjan
    Forumowicz

    W takim razie wina leży po stronie Manjaro – w Archu rzecz jasna to działa :P (wiem, jako moderatorowi forum Manjaro.pl nie wypada tak mówić :D)

    Z drugiej strony – wersja 0.9 jest jeszcze niewydana, więc jej używanie jest na własne ryzyko.

    Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661

    #531
    marcin82
    marcin82
    Forumowicz

    Ta, której imienia nie wymawiamy od razu by skoczyła na deweloperów, że skaszanili :P

    #532

    Arristo
    Forumowicz

    Nic mi to nie dało. Dalej jest to samo.

    @marcin82 Ta, której imienia nie wymawiamy od razu by skoczyła na deweloperów, że skaszanili :P

    A nie skszanili, jeśli wersja na paczkach ustable nie miała tego problemu?

    @sir_lucjan Z drugiej strony – wersja 0.9 jest jeszcze niewydana, więc jej używanie jest na własne ryzyko.

    Teraz, to już jest wersja 0.8.13 o czym wyżej.

    Powstało coś takiego:

    @reboot /usr/sbin/setfont lat2-16 -m 8859-2
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    "/tmp/crontab.plKxIb" 1 line, 44 characters 
    
    #533

    Arristo
    Forumowicz

    @marcin82 1. W pełni zaktualizowana Ascella (0.8.13) => DZIAŁA
    2. W pełni zaktualizowany 0.9 => ZESRAŁO SIĘ W PRZEDBIEGACH :D

    Może jednak…, jak wpadnę w dobry humor, to jeszcze raz zrobię reinstalację systemu skoro jak widać Manjaro-0.8.13 (0.9.0) nie jest równo sprawne z Manjaro-0.8.13…

    #534
    sir_lucjan
    sir_lucjan
    Forumowicz

    Wersja „0.9 zaktualizowana do 0.8.13” (brzmi to jak czeski film) nie musi być równa świeżo postawionej 0.8.13. Wystarczy błąd w prekonfiguracji i problem gotowy. Nie pisz posta pod postem, jeśli możesz. Używaj opcji „Edytuj”

    Używasz wersji, która NIE JEST OFICJALNIE WYDANA.
    Nie spodziewaj się, że wersja „pre” będzie w pełni działająca.

    Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661

    #540

    pavbaranov
    Forumowicz

    Ok, ale co ja w takim razie robię niewłaściwie?

    W pogoni za lepszym, pozbawiasz się dobrego :)
    Poważnie (choć powyższa zasada jak najbardziej się w świecie nie tylko linuksa sprawdza), to za bardzo mieszasz. Czytając Twoje wypowiedzi tak tutaj, jak przede wszystkim na Archlike, mam takie oto wyobrażenie (nie mam Twojego komputera przed sobą): instalujesz coś, coś zmieniasz, na to instalujesz coś innego, coś tam znowu zmieniasz, powrót do czegoś innego, znów zmiany, inna wersja itd. itp.
    Manjaro podobnie jak większość systemów rolling, ma to do siebie, że powinno zostać zainstalowane raz. Osoby, które chcą korzystać z niego dla codziennego użytku winny się zdecydować wyłącznie na „gałąź” stable i przy niej pozostać, dokonując od czasu do czasu aktualizacji. Tak postawiony system, choć na pewno nie jest pozbawiony jakichś wad i usterek, nadaje się nie tylko do stosowania, ale także, do tego, by osoby, które osobie potrzebującej pomocy, udzielić ją chcą, mogły choćby przybliżyć sobie to jak wyglądać może system na jej komputerze.
    Mieszając przeróżne wersje, doprowadzasz do sytuacji, w której nic nikt już nie wie, z Tobą samym włącznie. Np. zastanawiające jest dla mnie co oznacza, że z wersji 0.9.0pre5 (to był bodaj marzec br) dokonałeś aktualizacji do wersji 0.8.13, w dodatku przed jej premierą i oficjalnym wydaniem. To się powieść nie może i zawsze będzie gdzieś sypać jakimiś błędami.
    Jedyną radę dla Ciebie, jaką ktokolwiek rozsądnie myślący może mieć, jest następująca: przeinstaluj system (prościej), albo usuń wszelką konfigurację i przebuduj system na nowo. Za każdym razem do obecnej wersji, czyli 0.8.13, dostępnej od 14.06. (sic!). Jeśli będą problemy, o których piszesz – to prawdopodobnie zostaną one rozwiązane.

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 70 ogółem)

Wątek ‘Manjaro 0.9 (0.8.13) brak polskich fontów na ttx.’ jest zamknięty.