Wine+Playonlinux – problemy.

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Inne Wine+Playonlinux – problemy.

Ten wątek zawiera 63 odpowiedzi, ma 5 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez  loctor 1 rok, 3 miesięcy temu.

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 64 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #5669

    loctor
    Forumowicz

    Mhwd gui wygląda u mnie tak:
    Screenshot_20170823_074435.png
    Jak widać wybór jedynie pomiędzy dwoma otwartymi sterownikami i brak możliwości instalacji z tego poziomu sterownika zamkniętego.
    Po użyciu komendy:
    sudo mhwd -a pci nonfree 0300
    Dostaje zwrot w postaci:
    Skipping already installed config 'video-amdgpu' for device: 0000:01:00.0 (0300:1002:67df) Display controller ATI Technologies Inc Ellesmere [Radeon RX 470/480]
    Dziwne bo myślałem, że amdgpu to sterownik free. Zatem albo ja coś źle rozumiem albo źle robię.

    #5670
    azja
    azja
    Moderator

    video-vesa zignoruj, bo to ‚graficzne koło ratunkowe’ i w omawianym problemie nie pomoże. Wygląda na to, że system nie ma/nie wie/nie potrafi zainstalować sterowników non-free, skoro nie pokazuje ich na liście dostępnych. Musiałbyś sprawdzić, czy dla tej karty, są one w ogóle dostępne (dzięki Bogu, tego rodzaju problemy omijały mnie, więc nie mam w tym zakresie istotnego doświadczenia – zaleta wyboru starszych rozwiązań). mhwd nie jest doskonałe i możliwe, że sterowniki są, ale narzędzie nie poradziło sobie z nimi i wtedy będziesz musiał spróbować ręcznego sterowania, ale nie podchodź do tego, zanim nie poczytasz na ten temat. Znajdziesz na forum tego typu problemy.
    … co do komunikatu, to obsługa komunikatów jest na tyle doskonała, na ile szeroka wyobraźnia i pracowitość programisty. Być może należy go przeczytać jako: ‚nie zainstaluję sterowników do tego urządzenia, ponieważ są już zainstalowane, a innych nie mam’.
    … OT – co tak ładnie wygląda, KDE?
    ————-
    EDIT … sprawdź, czy mhwd prawidłowo rozpoznało kartę.
    ————-

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5671
    aquila
    aquila
    Moderator

    Sterownik AMDGPU-Pro masz w AUR. Spróbuj zainstalować.

    #5672

    loctor
    Forumowicz

    … OT – co tak ładnie wygląda, KDE?

    Tak, KDE.

    EDIT … sprawdź, czy mhwd prawidłowo rozpoznało kartę.

    Mhwd zwraca coś takiego:

    mhwd -lh -d --pci
    21: PCI 100.0: 0300 VGA compatible controller (VGA)
      SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0
      SysFS BusID: 0000:01:00.0
      Hardware Class: graphics card
      Model: "PC Partner Limited / Sapphire Radeon RX 470/480"
      Vendor: pci 0x1002 "ATI Technologies Inc"
      Device: pci 0x67df "Ellesmere [Radeon RX 470/480]"
      SubVendor: pci 0x174b "PC Partner Limited / Sapphire Technology"
      SubDevice: pci 0xe347 "Radeon RX 470/480"
      Revision: 0xc7
      Driver: "amdgpu"
      Driver Modules: "drm"
      Memory Range: 0xc0000000-0xcfffffff (ro,non-prefetchable)
      Memory Range: 0xd0000000-0xd01fffff (ro,non-prefetchable)
      I/O Ports: 0xe000-0xe0ff (rw)
      Memory Range: 0xdfe00000-0xdfe3ffff (rw,non-prefetchable)
      Memory Range: 0x000c0000-0x000dffff (rw,non-prefetchable,disabled)
      IRQ: 128 (44072 events)
      I/O Port: 0x00 (rw)
      Module Alias: "pci:v00001002d000067DFsv0000174Bsd0000E347bc03sc00i00"
      Driver Info #0:
        Driver Status: amdgpu is active
        Driver Activation Cmd: "modprobe amdgpu"
      Attached to: #18 (PCI bridge)

    Zatem rozpoznaje kartę poprawnie (o tyle o ile ale takie są pewnie jego możliwości), jednak gdy chcę wyświetlić informacje o sterowniku pokazuje jakieś konflikty:

    mhwd -li -d --pci
       NAME:        video-amdgpu
       ATTACHED:    PCI
       VERSION:     2017.03.24
       INFO:        X.org amdgpu video driver. Standard open source driver for AMD graphic cards.
       PRIORITY:    3
       FREEDRIVER:  true
       DEPENDS:     -
       CONFLICTS:   video-catalyst video-hybrid-intel-amdgpu-prime video-hybrid-radeon-amdgpu-prime 
       CLASSIDS:    0300 0380 
       VENDORIDS:   1002

    Te konflikty maja jakieś znaczenie, bo może tu gdzieś jest pies pogrzebany -czegoś jest za dużo albo trzeba doinstalować? Może kernel nie taki jak trzeba (4.9.43), albo coś?

    Sterownik AMDGPU-Pro masz w AUR. Spróbuj zainstalować.

    Jest ich kilka, nie wiem który. W sumie system jest świeży, mogę poeksperymentować, stracę co najwyżej 10min na reinstalacje.

    #5673
    azja
    azja
    Moderator

    … konflikty, moim zdaniem, dotyczą pakietów i znaczą tyle, że video-amdgpu jest w konflikcie z wymienionymi pakietami i nie możesz ich zainstalować w systemie jednocześnie.
    … rzeczywiście, w AUR jest kilka wersji driver’ów. Zacząłbym, po prostu, od amdgpu-pro. Chyba, że masz jakieś informacje, mówiące o tym, że inny pakiet byłby stosowniejszy.
    … co do kernel’a, to oczywiście zawsze możesz zainstalować najnowszy numer. Operacja prosta i bezbolesna, więc nie będzie problemu z testem.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5674

    JaOrazInni
    Forumowicz

    Nie wiem jak często odswieżają archwiki (pewnie raz na 100 lat) ale:

    Warning: Arch Linux is officially not supported.
    To use the proprietary OpenCL component without AMDGPU PRO, install opencl-amdAUR instead.
    A downgrade of the linux (4.8 or 4.9) and Xorg (1.18) packages may be required to use AMDGPU PRO.

    Znajdę czas to poczytam i opisze (inna strona inne słowa).

    AMDGPU Pro (Semi-Proprietary)
    The pro driver uses the same kernel components as the open source driver, therefore it requires the same kernel preparation.
    Now you can either install the aur package 'amdgpu-pro-installer' using your aur manager of choice, manually. I have found the manual method to work better. For this you need fetch the aur package by either downloading and extracting the tarball from https://aur.archlinux.org/packages/amdgpu-pro/105 or clone the git repository from the same page. Then you need to go the directory of the unpacked tarball or the git repo and run the command 'makepkg -sri'. This command installs the buildtime dependenciesy builds the packages, removes the buildtime dependencies, and installs the package afterwards.
    
    After installing the drivers, you simply need to reboot and you're done.
    #5675

    loctor
    Forumowicz

    @azja
    Doczytałem na githubie, że kernel 4.9 będzie ok, nawet zalecają downgrade jeśli ktoś ma wyższa wersje więc na razie nie będę go ruszał.
    @jaorazinni
    Próbowałem tego co podrzuciłeś w drugim cytacie. Za pierwszym razem operacja się nie udała ze względu na niemożność rozwiązania zależności z trzema pakietami. Dwa z nich udało mi się ręcznie zainstalować, niestety trzeci jest wyjątkowo oporny.
    To się dzieje kiedy instaluje trzeci:
    Screenshot_20170823_193255.png
    Można coś z tym zrobić?

    #5677
    azja
    azja
    Moderator

    ncurses -> nie ma (już?) tego pakietu w tej lokalizacji. Jest kilka innych, świeższych. Używasz Manjaro? Ściągnij pakiet jak człowiek, z repozytorium:
    core / ncurses 6.0+20170527-1
    bo do tego, jak sądzę, to się sprowadza. Nie masz go? Sporo innych pakietów go używa, musisz go mieć.
    Jeżeli nie Manjaro, to … czeka się szukanie odpowiedniego pakietu i ręczna instalacja (nie zastanawiam się w tej chwili nad pytaniem, czy jest to konieczne i sensowne).

    ArchWiki ma dobre opinie, więc myślę, że aktualizują często. Jak, to w wiki – na dole strony masz datę ostatniej edycji.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5679

    loctor
    Forumowicz

    Tak wygląda końcówka (cała si nie zmieści) operacji tworzenia i instalacji amdgpu-pro u mnie:

    ==> Ukończono tworzenie: amdgpu-pro-installer 17.10.401251-2 (czw, 24 sie 2017, 06:50:09 CEST)
    ==> Instalowanie grupy pakietów amdgpu-pro-installer za pomocą pacman -U...
    [sudo] hasło użytkownika hellios: 
    wczytywanie pakietów…
    ostrzeżenie: lib32-amdgpu-pro-17.10.401251-2 jest w najnowszej wersji -- ponowne instalowanie
    rozwiązywanie zależności…
    ostrzeżenie: nie można rozwiązać "ncurses5-compat-libs>=6", zależności od "amdgpu-pro"
    ostrzeżenie: nie można rozwiązać "ncurses5-compat-libs>=6", zależności od "amdgpu-pro"
    ostrzeżenie: nie można rozwiązać "amdgpu-pro", zależności od "amdgpu-pro-libgl"
    ostrzeżenie: nie można rozwiązać "ncurses5-compat-libs>=6", zależności od "amdgpu-pro-vdpau"
    ostrzeżenie: nie można rozwiązać "ncurses5-compat-libs>=6", zależności od "amdgpu-pro"
    ostrzeżenie: nie można rozwiązać "amdgpu-pro=17.10.401251-2", zależności od "xf86-video-amdgpu-pro"
    :: Następujące pakiety nie mogły zostać zaktualizowane w wyniku niespełnionych zależności:
          amdgpu-pro  amdgpu-pro-libgl  amdgpu-pro-vdpau  xf86-video-amdgpu-pro
    
    :: Czy chcesz pominąć powyższe pakiety przy aktualizacji? [t/N] t
    szukanie sprzecznych pakietów...
    :: amdgpu-pro-libdrm konfliktuje z libdrm. Usunąć libdrm? [t/N] t
    :: lib32-amdgpu-pro-libdrm konfliktuje z lib32-libdrm. Usunąć lib32-libdrm? [t/N] t
    :: lib32-amdgpu-pro-libgl i lib32-libglvnd konfliktują ze sobą (lib32-libgl). Usunąć lib32-libglvnd? [t/N] t
    błąd:  nie udało się przygotować transakcji (nie udało się rozwiązać zależności)
    :: lib32-mesa: usuwanie lib32-libglvnd zależność przerw 'lib32-libglvnd'
    ==> OSTRZEŻENIE: Nie udało się zainstalować zbudowanych pakietu(ów).
    [hellios@manjaro amdgpu-pro-installer]$ 

    Na samym końcu czy pominę pakiety przy instalacji i każę usunąć konfliktujące biblioteki czy też nie efekt jest taki sam, przy czym robię to na ślepo bo nie do końca rozumiem o co chodzi. Może ktoś przetłumaczyć na ludzki?

    OT.

    Używasz Manjaro?

    Tak. Mam jednak ochotę zainstalować Antergosa, działał jakby szybciej niż Manjaro choć nie miał jego wielu usprawnień, tylko czy wtedy będę mógł zadawać pytania/szukać pomocy na tym forum? W końcu to forum Manjaro.

    #5680
    azja
    azja
    Moderator

    … w przypadku systemów typu rolling-release duże znaczenie ma spójność systemu (spora ilość, gęsto w czasie upakowanych modyfikacji – w przypadku Manjaro, należy przyjąć, że dwa razy w miesiącu pojawia się kilkadziesiąt pakietów w nowych wersjach). W Arch’u o tą spójność dba bardzo dobry manager pakietów – pacman. W Manjaro dochodzą jeszcze kolejne narzędzia, np. mhwd. Wychodzenie poza te mechanizmy, powoduje konieczność ręcznej kontroli spójności. Jeżeli zainstalowałeś jakiś zmodyfikowany, przez Ciebie, pakiet z AUR albo utworzyłeś własny, to TY musisz dbać o to, aby był on zgodny z resztą pakietów w systemie – tak aby zachować jego spójność. AUR nie jest oficjalnym repozytorium nawet w Arch’u, a tym bardziej w Manjaro. Nie masz, w związku z tym pewności, że pakiet z niego zainstalowany będzie prawidłowo pracował. Nie masz nawet pewności, że w ogóle go zainstalujesz – tak jak w Twoim przypadku. Chcesz zainstalować jakiś pakiet, który ma zależności, które konfliktują z obecnymi w systemie innymi pakietami. Nawet jeżeli uda Ci się problem rozwiązać, to może wrócić przy pierwsze aktualizacji – stworzyłeś rozwiązanie, to musisz o nie dbać, jesteś jego developer’em.
    … wybór pomiędzy Manjaro i Antergos’em, to nie wybór pomiędzy wrażeniami tylko modelami. Manjaro bierze Arch’a i modyfikuje go – idzie równolegle do Arch’a (przynajmniej póki co). Antergos, choć ma swoje repozytoria, to jednak bazuje na repozytoriach Arch’a – jest prekonfigurowanym Arch’em. Ani lepiej, ani gorzej tylko inaczej.
    … czy będziesz mógł zadawać pytania nt. Antergos’a na forum Manjaro? Nie jestem moderatorem tego forum, ale odpowiem, we własnym imieniu, w taki sposób:
    w tatrzańskich schroniskach obowiązują ograniczenia – np. ilość noclegów ograniczona jest ilością miejsc w pokojach (oficjalnie, ze względów bezpieczeństwa i sanitarnych). Nocowałeś kiedyś w takim schronisku, widziałeś pustki (szczególnie w sezonie), widziałeś ludzi, którzy NIE spali na podłodze, ławach, stołach, parapetach, korytarzach, schodach, etc? Moim zdaniem, jeżeli będziesz użytkownikiem Antergos’a i zadasz pytanie na forum Manjaro, nie oczekując niemożliwego (np. przychodząc z problemem specyficznym dla Antergos’a), to nikt Ci bajki o wężu nie opowie.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5681

    JaOrazInni
    Forumowicz

    Fajnie jest poczytać coś od kogoś z większą wiedzą. Sam też korzystam z antergosa ale ja nie o tym.
    Jeżeli nasz forumowy kolega chce andgpu-pro powinien zastanowić się nad przetestowaniem go na systemie oficjalnie wspieranym. Różne fora prześcigają się w ocenie wydajności(opinie są naprawdę różne) takich sterowników i na dobrą sprawę może to być praca, która niczego wartego uwagi nie przyniesie.
    Jeżeli chodzi o granie na linuksie to jak dla mnie kilka sekund na przełączenie się do windowsa nie jest problemem.

    Jeszcze z forum POE na temat sterowników AMD w linuksie
    For ATI/AMD Graphics Card Owners only – I recommend that you buy, beg, or borrow a decent Nvidia card, but if you must, here is a possible improvement for the extreme FPS drop issues on AMD/ATI graphics cards, at least on my test system (Ubuntu Linux 12.04.1 LTS AMD64, ATI HD 4770, 4 GB ram, Samsung SSD).

    First, I removed the AMD proprietary drivers (FGLRX), if present. In a system terminal:
    
    sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx_* fglrx-amdcccle* fglrx-dev*
    
    I then rebooted just in case.
    
    In a system terminal:
    
    sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
    
    sudo apt-get update
    
    Then I went to the Update Manager as I wanted to see exactly what packages were being updated.
    
    I installed everything suggested.
    
    Then I rebooted again.
    
    In a system terminal:
    
    glxinfo | grep "OpenGL version"
    
    ....Now reads Mesa 9.0 instead of 8.x.
    
    Basically this mini guide reverts from the proprietary driver back to the free open source (FOSS) driver, and then updates the FOSS driver to a newer version than available from the default sources.
    
    The average FPS is not super, but I think overall the game is more playable than with the 'faster' proprietary driver with its more extreme hesitations in PoE.

    Tak więc możliwe, że marnujesz czas na próbę odpalenia POE licząc na płynną rozgrywkę.

    #5682

    loctor
    Forumowicz

    Jeszcze przez chwile próbowałem kombinować ale bez rezultatów.
    Utrzymywanie określonych pakietów w określonych wersjach, ręczne doglądanie spójności systemu, którą byle aktualizacja może mi posypać – to nie na moją głowę. Rzeczywiście wydaje się, że gra nie jest warta przysłowiowej świeczki. Przełączanie się na Windowsa będzie szybsze i wygodniejsze. Będę musiał i tak pomyśleć nad wymianą na Nvidię bo AMD cichcem zakończyło wsparcie dla Win8.1 a Win10 nie mogę zainstalować. To jednak temat dla innego forum ;)
    Dzięki wszystkim za rady i wsparcie. Temat do zamknięcia.

    #5683
    azja
    azja
    Moderator

    … jeżeli zależy Ci na czymś czysto windows’owym, czego nie można uruchomić na linux’ie, albo na virtual’ce, to chyba lepiej mieć dwa systemy. Mnie udało się zmigrować ze wszystkim, na czym mi zależy, ale nie było w tym zestawie żadnej wymagającej gry.
    … OT, ale wybaczcie mi, bo ciekawość nie pozwala mi nie zapytać: dlaczego nie możesz zainstalować Win10?

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5684

    loctor
    Forumowicz

    No i tak u mnie zostanie – dwa systemy. Przynajmniej tak długo jak długo Win8.1 będzie działał.
    Co do tego dlaczego nie mogę zainstalować W10 to przyczyna nie leży w sprzęcie. Jest raczej… ideologiczna. Żeby się za bardzo nie rozpisywać napisze tylko, że będąc w pełni władz umysłowych nie jestem w stanie zgodzić się z postanowieniami licencji W10. Wiem jak to brzmi ale tu trzeba zrozumieć, że jestem człowiekiem w pewnych sprawach dość konserwatywnym, cenię sobie swoją prywatność jak również kontrolę nad moim własnym komputerem i systemem na nim zainstalowanym jako jego administrator. W10 oferuje wszystko tylko nie to, dlatego nie mogę go zainstalować. Mógłbym jeszcze długo wymieniać ze szczegółami co i jak ale to nie to forum, nie chcę śmiecić.

    #5685
    azja
    azja
    Moderator

    … no jasne, dzięki za odpowiedź – rozumiem motywację. Ale gdybyś musiał, to istnieją aplikacje, które wyłączają niewyłączalne, a poza tym wszystko można zrobić bezpośrednio w rejestrach. Koniec dygresji.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 64 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.