MSI GL62 z hybrydą w grafice (Intel + Nvidia) – problem z instalacją systemu

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy MSI GL62 z hybrydą w grafice (Intel + Nvidia) – problem z instalacją systemu

Ten wątek zawiera 113 odpowiedzi, ma 8 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez  zbigg 10 miesięcy, 2 tygodni temu.

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 114 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #5293

    zbigg
    Forumowicz

    Mam firmowego MSI GL62 7QF-1674XPL dyskiem HDD. Na pokładzie miał system FreeDos. Ponieważ pracuję głównie w Linuksie, chciałem zainstalować jakąś solidną dystrybucję tego systemu. Niestety nie udało się posadzić Linuksa (doszedłem do tekstowego Archa – działa, choć nie chce się normalnie złożyć na koniec pracy). Niestety Manjaro w żadnej wersji nie dał się wpakować na dysk. Okazuje się, że BIOS jest ustawialny tylko w trybie LEGACY. Jakakolwiek próba przestawienia go na tryb UEFI lub UEFI with CSM po klepnięciu opcji Save & reset znów zatrzymuje się w tym miejscu i nie daje się zamknąć całkowicie. Po twardym zamknięciu z powrotem wchodzi do otwartego okna Biosu. Dalej nie dzieje się nic. Gdzie może tkwić problem?
    PS. Próbowałem też wersji Live, ale żadna się nie załadowała – wyrzuca problem z Login Service i kilka innych…

    #5294

    pavbaranov
    Forumowicz

    Nieco zamieszania, zatem może od początku.
    1. Arch – zainstalowałeś go na UEFI czy „Legacy” (BTW: do szybkiej instalacji Archa polecam arch-anywhere, obsługuje od groma różnych rzeczy i moim zdaniem instalacja jest o jakieś 70-80% szybsza niż „metodą archową”).
    2. Co oznacza „nie chce się normalnie złożyć na koniec pracy”?
    3. BIOS nie ma założonego jakiegoś hasła na zmiany?
    4. Wersja live – jeśli podwójna grafika – nie wiem dlaczego, ale w przypadku Manjaro startuje – o ile wiem – wyłącznie gdy dasz opcję „non-free” przy starcie; jakiś błąd.

    A w czym przyczyna? Jeśli w BIOSie czegoś nie da się zmienić, no to chyba BIOSU ;) Przy okazji inne zmieniane opcje zachowuje? Z FreeDOSem również startował z „otwartym” BIOSem, czy normalnie przechodził do prompta? W ogóle tam jeszcze masz zainstalowany ów FreeDOS, czy nie? (O ile pamiętam, to FreeDOS nie obsługuje, a w każdym razie nie potrafił tego robić – UEFI).

    #5295
    azja
    azja
    Moderator

    … widzę, na pierwszy rzut oka, kilka tematów, które powinieneś rozbić na osobne wątki:
    # problem z Arch’em -> generalnie, pomocy powinieneś szukać na forum Arch’a, ale i tutaj znajdziesz kompetentne osoby, które mogą uznać za stosowne udzielić Ci porady;
    # problem z BIOS’em;
    # problem z Manjaro Live -> być może, to kwestia sterowników grafiki (wolne/nie-wolne), a być może wiąże się, to z poprzednim problemem (ustawienia BIOS’u).

    … musisz zdecydować się na coś, bo nie jestem przekonany do tego, że exploracja wszystkich problemów równolegle, ma sens. Nie wiem jak inni, ale ja zacząłbym od sprawnego uruchomienia Manjaro Live (zakładając, że zależy Ci na tym systemie, a sądząc po wpisie powitalnym, zdecydowanie lepszym dla Ciebie systemem będzie Manjaro niż Arch), bo jeżeli doprowadzisz do bezproblemowego uruchomienia Live, to możesz z dużą dozą spokoju przejść do instalacji na dysku.
    ————-
    EDIT … jak już zdecydujesz się na konkretny problem, to skup się na nim i udziel bardziej szczegółowych informacji (patrz: uwagi @pavbaranov).
    ————-

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5296

    zbigg
    Forumowicz

    Wdzięczny jestem i zaskoczony szybkością Twojej odpowiedzi.
    ad 1.i ad 2. Zainstalowałem Archa na LEGACY, jednak nie wstały X-y i mam tylko tekst. Poza tym kiedy chcę zamknąć system (jakkolwiek, choćby reboot) to zawiesza się w trakcie zamykania. Ten stan jest nieużyteczny dla mnie.
    ad 3. Nie mam pojęcia czy ten Bios ma jakieś hasło na zmiany. Nie ma hasła administratora i użytkownika. Zakładałem i likwidowałem te hasła próbując przestawić go skutecznie w tryb UEFI: wydawało mi się, że być może jest problem z zależnościami. Co ciekawe czasem ten Bios przyjmował na moment ustawienia UEFI. Ostatnia próba instalacji Archa zaczęła się ciemnego okienka, w którym miałem opcję UEFI na samym początku i wybrałem ją, ale na koniec jak się okazało w Biosie i tak jest LEGACY i nie wiem co zrobić, żeby Bios przyjął tą opcję skutecznie.
    ad 4. U mnie LIVE nie wystartował, choć przyjąłem opcję NON-FREE. Może jeszcze raz wypalę płytę z LIVE i zacznę próbować…

    Bios przyjmuje np. zmianę czasu, hasło administratora. Nie chce tylko pracować w trybie innym niż LEGACY. Wcześniej jak był FreeDOS to oczywiście odpalał się bez wchodzenia w Bios. Ale w biosie był tryb LEGACY. Kiedy jest taki tryb w biosie, to spoko – startuje system jeśli jest. Teraz FreeDos nie jest zainstalowany (dysk został podzielony cfdisk’iem i sformatowany na ext4).
    Dużo już nagrzebałem, więc przyczyn problemów może być więcej. Ale z tym Biosem najbardziej mnie zastanawia sprawa..

    #5297

    zbigg
    Forumowicz

    OK. Sensowne wydaje mi się uruchomienie najpierw Manjaro Live. Jeszcze dzisiaj z tym powalczę. Arch był raczej zamiast: wychodząc z założenia, że może być fatalna konfiguracja grafiki (sławetny układ Optimus) to chciałem chociaż zobaczyć stabilny system w tekstowej wersji. Niezupełnie się udało (choć system pracuje w zasadzie). Szeroko opisałem temat, bo nie wiem gdzie tkwi problem. Wracam do prób z uruchomieniem Manjaro Live. Dzięki za wskazówki. Potrzebowałem uczesania myśli :)

    #5298

    zbigg
    Forumowicz

    Masz rację. Dziękuję za podpowiedź.

    #5299

    pavbaranov
    Forumowicz

    zawiesza się w trakcie zamykania.

    Konkret – co mówią komunikaty?

    To, że nie startuje w Archu środowisko może wynikać (i zapewnie wynika) z błędnego ustawienia czegoś czym startujesz środowisko. Jeśli jednak zaczniemy każdy temat zawarty w Twoim zgłoszeniu rozpatrywać w tym wątku, to za chwilę będzie tu bełkot i wszyscy się pogubimy.

    Jeśli chodzi o BIOS – rozumiem, że z jakichś powodów chcesz mimo wszystko zainstalować system z UEFI – spróbuj na początek przywrócić ustawienia fabryczne. Zlikwiduj hasła. Jeśli ustawi się jako „Legacy”, zaakceptuj, uruchom ponownie i spróbuj dać mu UEFI oraz SAVE. Nie uruchamiaj komputera. Wypal sobie arch-anywhere (arch-anywhere.org) i odpal system z tego nośnika. Jeśli instalator znajdzie UEFI to sam Ci zaproponuje taką instalację.
    Zobaczymy co dalej.

    Jeśli chodzi o instalację dowolnego systemu – musisz mieć ustawione UEFI w BIOSie by można instalować system na UEFI, ale to oczywiste.

    Jeśli spartycjowałeś system w całości na ext4 to nie masz partycji dla /boot/efi, ta winna być 32bitowa FAT.

    #5300
    azja
    azja
    Moderator

    … w takim razie, zalecam najpierw oczyszczenie przedpola i zresetowanie ustawień BIOS’u. Jeżeli jest problem z UEFI, to popracuj z czymś, z czym nie ma problemu – Legacy. Problem z UEFI, to inny problem (robocze założenie). Spróbuj z wolnymi sterownikami i własnościowymi; możesz również z różnymi ustawieniami rozdzielczości (opcje na dole menu startowego). Z jakiej wersji korzystasz, aktualnej, ‚na dniach’ ściągniętej ze strony, czy starszej? Jeżeli ze starszej, to ściągnij najświeższą i spróbuj z nią.
    … czuj się swobodnie w doborze różnych kombinacji startowych – pamiętaj tylko, że dobrze jest być przy tym systematycznym. Jeżeli odnosisz się do czyjegoś wpisu, to wyraźnie zaznacz, do kogo piszesz – to ułatwi komunikację.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5301

    zbigg
    Forumowicz

    Dzięki za tą uwagę o /boot/efi. Tutaj może być istota problemu. W istocie chodzi mi tylko i wyłącznie o zainstalowanie Linuksa – nie muszę mieć środowiska UEFI, jeśli mogę zainstalować Linuksa w trybie LEGACY.
    Żeby ograniczyć ilość wątków, a doprowadzić do skutecznej instalacji:
    1. Ściągam i wypalam Arch-anywhere i próbuję wystartować system z tej płyty.

    #5302

    zbigg
    Forumowicz

    Dzięki azja za pouczenie: faktycznie odpowiadałem zarówno Tobie jak i pavbaranov. Wasze sugestie są zbieżne więc spróbuję od uruchomienia wersji Live. Jak rozumiem na tym etapie nie ma znaczenia czy bios ma tryb LEGACY czy też UEFI. Dla mnie znaczenie ma tylko to, żeby zainstalować Linuksa na tym laptopie. To jest istota sprawy. Biorę się.

    #5304

    pavbaranov
    Forumowicz

    Jak rozumiem na tym etapie nie ma znaczenia czy bios ma tryb LEGACY czy też UEFI. Dla mnie znaczenie ma tylko to, żeby zainstalować Linuksa na tym laptopie

    Jeśli na tym laptopie w przyszłości nie będziesz miał ochoty instalować jakiegoś systemu, który działa wyłącznie z UEFI to nie ma dla systemu to znaczenia. Dotychczasowe, współczesne linuksy, jakie znam instalują się niezależnie od tego, czy masz BIOS, czy UEFI. W przypadku wybranego Arch-Anywhere nie ma nawet znaczenia jakie są stworzone partycje.
    Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to po prostu zainstalowany MBR i przez to wymuszenie trybu Legacy.

    #5305
    azja
    azja
    Moderator

    @zbigg -> nie pouczam Cię. Tak jak i inni na forum, jedynie radzę i wyrażam swoją opinię. Nie musisz nawet tych opinii brać pod uwagę – radzący nie ma gwarancji, że jego rady zostaną potraktowane serio, a doradzany nie ma gwarancji, że rady mają sens. Powinniśmy jedynie, wszyscy, działać w dobrej wierze.

    Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

    #5306

    zbigg
    Forumowicz

    pavbaranov, no właśnie być może jest zainstalowany MBR. Komputer zakupiony kilka miesięcy temu w X-kom. Ale faktem jest, że zlikwidowałem partycję (była jedna) z FreeDosem i zaczęły się schody. Hmm… no wcześniej próbowałem uruchomić jakiegoś Linuksa w wersji Live i nie dało rady. Potem doczytałem się gdzieś, że na tym kompie jest problem z hybrydą grafiki i trzeba to robić w trybie UEFI(?) Dogrzebałem się też informacji, że trzeba ograniczać sterowniki grafiki na etapie instalowania (to znaczy podać sterownik do karty Intela, a do Nvidii nie, a następnie potem coś kombinować z wywaleniem nouveau i blumblebee) więc zacząłem z Archem. Koniec końców odpadłem od ściany…

    #5307

    zbigg
    Forumowicz

    azja: ok, bez niczyjej urazy…

    #5308

    zbigg
    Forumowicz

    Koledzy, miksuję się na chwilę, żeby popróbować tego, czego się od Was dowiedziałem.

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 114 ogółem)

Wątek ‘MSI GL62 z hybrydą w grafice (Intel + Nvidia) – problem z instalacją systemu’ jest zamknięty.