Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › MSI GL62 z hybrydą w grafice (Intel + Nvidia) – problem z instalacją systemu
- This topic has 113 odpowiedzi, 8 uczestników, and was last updated 7 years, 2 months temu by zbigg.
- AutorPosty
- 1 sierpnia 2017 o 18:56 #5484azjaModerator
… jak robisz fotki, szczególnie aparatem z komórki lub czymś podobnym, to:
– nie bliżej niż kilkanaście centymetrów od obiektu (bo nie ustawi sobie prawidłowej ostrości);
– podeprzyj się na łokciach i wstrzymaj oddech (stabilizacja obrazu);
– po tym, jak urządzenie poinformuje Cię o tym, że zdjęcie zostało wykonane (cokolwiek się za tym kryje), odczekaj jeszcze chwilę (sekundę) – elektronika ma pewną bezwładność, a producenci tendencję do wywoływania u użytkowników wrażenia, że wszystko dzieje się 'już’.
… efekt będzie zauważalny i nawet na 2MP zdjęcia będą szczegółowe.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
2 sierpnia 2017 o 10:49 #5507zbiggForumowiczStart systemu jest względnie normalny. Oczywiście są jakieś problemy z nouveau – co zwykle. System pracuje właśnie z tymi sterownikami
Attachments:
2 sierpnia 2017 o 10:52 #5510zbiggForumowiczKernel 4.9.40-1-lts W załączeniu dmesg.
Podczas zamknięcia system zawisa rzucając następujące komunikaty:
[..] INFO: rcu_sched self-detected stall on CPU
[..] o4-…: (1 GPs behind) idle=231/140…1/0 softirq=3301/3301 fqs=56978
[..] o (t=132021 jifies g=6134 c=6133 q=32)
[..] NMI watchdog: BUG: soft lockup – CPU#4 stuck gor 23s! [shutdown:1]
[..] NMI watchdog: BUG: soft lockup – CPU#4 stuck gor 23s! [shutdown:1]itp. bez końca (oczywiście te sumy fqs, t, g i q zmieniają się)
Attachments:
2 sierpnia 2017 o 11:37 #5512pavbaranovForumowiczSorki, będzie kupa krótkich pytań, bo utoniemy. Na razie pozostawmy to nieszczęsne nouveau. Watchdogami – pomimo że wkurzające – na razie się nie przejmuj.
Postaram się zadawać po jednym pytaniu, jedynie w tym pierwszym będą dwa oraz jedna porada.
1. Czy modyfikowałeś w jakikolwiek sposób linię komend GRUBego (musiałbyś edytować plik grub.cfg lub bardziej prawidłowo /etc/default/grub)?
2. Czy zainstalowałeś intel-ucode? Jeśli nie – zainstaluj.
I porada – masz stosunkowo nowy komputer z bardzo nowymi i wypasionymi bebechami – na Twoim miejscu spróbowałbym doinstalować sobie drugi, nowszy kernel – polecałbym aktualny linux-zen. Oczywiście potem musisz przeładować grubego, by go zobaczył i w gruby zaoferuje Ci możliwość wyboru kernela – sprawdź zatem też na tym linux-zen.2 sierpnia 2017 o 12:05 #5514zbiggForumowiczNie modyfikowałem linii komend GRUB, nie edytowałem pliku konfiguracyjnego. Podczas startu GRUB też nie dodaję żadnych poleceń. System stoi tak, jak się zainstalował za pierwszym razem. De facto nawet nie podpina drugiej partycji ext4, która ma być ostatecznie /home, ale to zostawiam, bo w tej chwili nie jest to ważne.
Za chwilę spróbuję ze sterownikami intel-ucode.
2 sierpnia 2017 o 13:09 #5519zbiggForumowicz@pavbaranov Mam prośbę serdeczną: traktuj mnie jak totalnego lamera.Zdaje się, że zainstalowałem sterowniki i wykonałem komendę grub-mkconfig. Poszło bez problemów. Co teraz?
2 sierpnia 2017 o 13:09 #5520pavbaranovForumowiczWykonaj też wszystko z podanych linków. Przy okazji – mimo wszystko – gorąco polecam ów 4.12, bo może się okazać, że przynajmniej część problemów przestanie istnieć. Między 4.9 a 4.12 minęło ok. 6 mies. a to – ostatnio – w linuksie spora różnica w kodzie i w obsługiwanym przez kernel sprzęcie.
2 sierpnia 2017 o 13:25 #5521zbiggForumowicz@pavbaranov Rozumiem. Z pewnością powinienem przejść na nowszy kernel. Nigdy nie miałem okazji i potrzeby tego robić, więc mam pewien opór. Podeślesz jakiś link z prostym opisem jak to ogarnąć?
2 sierpnia 2017 o 13:44 #5523azjaModerator… możesz, to zrobić prostą komendą (nie używam tej metody, więc nie będę wymyślał – na pewno ktoś ją tutaj podrzuci), albo:
Manjaro Settings Manager (Ustawienia Manjaro) / Kernel (Jądro)
Wybierasz z listy, instalujesz, restartujesz system, który domyślne uruchamia się z nowym kernel’em. Jeżeli starego nie potrzebujesz – analogicznie odinstalowujesz. Ja staram się korzystać z nowych kernel’i, ale zawsze zostawiam drugi – najnowszy LTS (Długi okres wsparcia), który, przynajmniej teoretycznie, powinien być stabilniejszy (i jest zalecany przez Manjaro).Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
2 sierpnia 2017 o 13:53 #5524pavbaranovForumowicz@azja – Uprzejmie informuję, że w Archu nie istnieje Manjaro Setting Manager :)
@zbigg – Najprościej:
sudo pacman -Syyu linux-zen && sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Ot i cała filozofia :)
W miejscu linux-zen (który w moim przekonaniu jest nieco sensowniejszy na desktop) możesz wpisać po prostu linux, który jest podstawowym kernelem w Archu. Potem już nowe wersje otrzymujesz tylko i wyłącznie aktualizując system. Jak się będzie pojawiać nowy LTS czy linux/linux-zen – zostanie on zaktualizowany.
Komenda pacmana dokona Ci również synchronizacji baz (zdwojone „y” bowiem nie wiem, czy w ogóle zainicjowałeś pacmana) i ewentualnej aktualizacji systemu.
Po restarcie będziesz miał do wyboru kilka pozycji, w tym linux-lts (to dotychczasowy, obecnie 4.9) oraz linux-zen (ten nowy, obecnie 4.12)PS: polecenie po && i bez niego wrzuć sobie w jakiś alias do ~/.bashrc – przydaje się.
2 sierpnia 2017 o 14:02 #5527DeletedMemberUprzejmie informuję, że za to w Manjaro Manjaro Setting Manager istnieje, wystarczy w terminalu wpisać polecenie:
manjaro-settings-manager
2 sierpnia 2017 o 14:13 #5529pavbaranovForumowiczUprzejmie informuję, że @zbigg ma Arch Linux, a nie Manjaro :)
Ręczę również, że w Arch Linux (nawet w AUR) manjaro-settings-manager nie występuje ani jako paczka, ani jako polecenie zawarte w jakiejkolwiek paczce.2 sierpnia 2017 o 14:59 #5530zbiggForumowicz@pavbaranov OK. Zrobiłem, gładko poszło. Komenda uname -a daje mi 4.12.3-1-zen ZEN SMP PREEMPT Sat Jul 22 ..2017 x86_64 GNU/Linux
[edycja] A poza tym po staremu na razie. Pacman -Qs nvidia daje wynik xf86-video-nouveau 1.0.15-1
2 sierpnia 2017 o 16:21 #5531pavbaranovForumowiczJak na razie – nouveau – Ci się nie zmieni.
Zainstalowałeś firmware (intel-ucode)?
Jeśli tak – zerknij na to jak odpalać system na roocie i podaj:
journal -xb
Alternatywnie możesz sobie zrobić pozycję recovery w GRUB i odpalić na nim.
Te wszystkie journale najlepiej przekierować do jakiegoś pliku a potem wrzucić na jakiś pastebin (w repo jest pastebinit, którym prosto tam wrzucisz). Z sesji roota wyjdziesz:
shutdown && sync
EDIT:
Jeszcze jedno: proponuję IRC na #archlinux.org.pl #manjaropl lub #dobreprogramy.pl – więcej osób Ci pomoże lub też zarejestrować się na naszym forum: forum.archlinux.org.pl. Wydaje mi się, że jednak IRC nie jest głupim pomysłem.2 sierpnia 2017 o 17:05 #5532azjaModerator… uprzejmie informuję, że jest, to forum Manjaro Linux. Nie mam nic przeciwko wpisom czysto arch’owym (w końcu, to matka-karmicielka dla Manjaro), bo dostarczają wielu cennych informacji nt. systemu, informacji do wykorzystania również w Manjaro. Ale … never mind … Może się zdarzyć, że ktoś skuszony nazwą (polska strona wsparcia Manjaro Linux), zajrzy do tego wątku i będzie miał pełniejszą informacje, nt. mechanizmów obecnych w systemie, również w systemie Manjaro Linux.
… mój błąd polegał na tym, że nie zaznaczyłem (biorąc pod uwagę przebieg wątku, powinienem), że Manjaro Settings Manager dotyczy wyłącznie Manjaro Linux i jest rozwiązaniem dedykowanym dla tego systemu. Co prawda, nie jest to usprawiedliwienie, tylko wyjaśnienie przyczyny: po siedmiu stronach straciłem wątek, o jakim systemie piszemy.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Wątek ‘MSI GL62 z hybrydą w grafice (Intel + Nvidia) – problem z instalacją systemu’ jest zamknięty.