Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › MSI GL62 z hybrydą w grafice (Intel + Nvidia) – problem z instalacją systemu
- This topic has 113 odpowiedzi, 8 uczestników, and was last updated 7 years, 3 months temu by zbigg.
- AutorPosty
- 28 lipca 2017 o 15:57 #5380zbiggForumowicz
@nencio Dysk sformatowałem na nowo w trakcie instalacji linuksa za pomocą cfdisk. Mam tylko partycje ext4 (dwie) i jedną partycję swap. Nie potrafię lepiej wyjaśnić.
28 lipca 2017 o 16:02 #5381NencioForumowiczNie rozumiemy się. Ja się pytam o tablicę partycji dysku którą się tworzy przed partycjonowaniem i ona jest odpowiedzialna za partycje które będą dopiero robione. Msdos ma obostrzenia typu ilość partycji głównych, wymusza partycje rozszeżone itd. Przy biosach i systemach efi zaleca sie gpt.
Fast boot w pozycji enable oznacza, ze system nie sprawdza stanu rzeczywistego tylko z góry sobie otwiera z zapisanego stanu w keszu żeby przyspieszyć. Disable sprawdza ale system dłużej się uruchamia. Security device support sprawdza autentyczność na podstawie kluczy które wpisuje w bios a które uniemożliwiają linuxom instalacje (wynalazek firmy windows niby zabezpieczenie windowsa na poziomie dosa)28 lipca 2017 o 16:25 #5384zbiggForumowicz@Nencio – moja wiedza jest zbyt mała, żeby udzielić Ci prawidłowej odpowiedzi. Powiedz jak mogę to sprawdzić, to spróbuję to zrobić.
28 lipca 2017 o 16:27 #5385pavbaranovForumowicz@zbigg – Formatowaniem się nie martw. Jeśli instalujesz z Arch-Anywhere (czy z Manjaro, bo to obojętne) to w pewnym momencie dojdziesz do ekranu, w którym zostaniesz spytany o to jak zainstalować system, czy partycjonować, czy nie itd. Możesz sobie to dowolnie zmienić, ale:
– z UEFI – GPT, potem /boot/efi (FAT32), reszta wg uznania (pisałem o tym wyżej),
– z „Legacy” – obojętne czy MS-DOS, czy GPT, nie musisz (jest to zbędne w przypadku „zwykłego:=” desktopu) robić partycji /boot/efi, reszta wg uznania (jw.).
Pokaż zrzut ekranu z instalki.PS: W przypadku połączenia po kablu nie musisz nawet wykonywać testu sieci – ona już jest. Wciskasz po prostu 1 dla instalacji. Jeśli zrobisz cokolwiek, to wywołać ponownie skrypt Arch-Anywhere musisz przez wpisanie „start”.
Jeśli instalka przechodzi o Xy nie startują (ale to musi być po zainstalowaniu systemu), to coś jest w niej sknocone. W Twoim przypadku musisz zainstalować co najmniej sterownik intela i wygodniej Ci będzie zainstalować jakiś DM stosownie do wybranego środowiska.PS2: Pewnie nieco szybciej będzie na IRC: #archlinux.org.pl, #manjaropl, #dobreprogramy.pl – przynajmniej proste rzeczy sobie tam wytłumaczymy, a z resztą odeślemy Cię tutaj.
28 lipca 2017 o 16:28 #5386zbiggForumowiczKoledzy, przepraszam – muszę na dzisiaj dać pass… Dziękuję za pomoc.
28 lipca 2017 o 16:33 #5387zbiggForumowicz@pavbaranov – pierwszy (i ostatni) ekran instalacji jest kilka postów wyżej. Nie wiem w którym miejscu można byłoby podać sterownik intela. W przypadku Archa podałem taki podstawowy zgodnie z opisem instalacji. Ale X-y nie stanęły. No i lspci – kaplica. Nic tylko zwis…
28 lipca 2017 o 16:35 #5388NencioForumowiczCo do Arch-Anywhere to nie zabieram głosu ponieważ w były weekend ich strona była padnięta i dopiero będę testował więc @pavbaranov podpowiedzi w twoje ręce składam. Co do Manjaro to tablicę partycji można wybrać przy ręcznym partycjonowaniu. Gpt jest o tyle lepsze, że nie przejmujesz się partycjami rozszerzonymi itd a jest jako tako kompatybilne w dół.
Co do dalszej konwersacji na irc to wszedłem na kanał manjaro z linu na górze.28 lipca 2017 o 16:46 #5389zbiggForumowiczKoledzy, bardzo dziękuję – chętnie podziałałbym dalej, ale wzywają mnie przyziemne obowiązki i nic na to nie poradzę. Muszę zamknąć kompa. Martwi mnie ten tekst na turkusowym ekranie.
Wydaje mi się, że są takie opcje:
a) Linux nie obsługuje mojej konfiguracji kart (mniej prawdopodobne),
b) mam uszkodzoną kartę graficzną,
c) uszkodzona jest płyta główna – szyna PCI.Jeszcze raz dzięki za wsparcie.
28 lipca 2017 o 22:23 #5402michaldybczakForumowiczKomputer zakupiony kilka miesięcy temu w X-kom. Ale faktem jest, że zlikwidowałem partycję (była jedna) z FreeDosem i zaczęły się schody. Hmm… no wcześniej próbowałem uruchomić jakiegoś Linuksa w wersji Live i nie dało rady. Potem doczytałem się gdzieś, że na tym kompie jest problem z hybrydą grafiki i trzeba to robić w trybie UEFI(?) Dogrzebałem się też informacji, że trzeba ograniczać sterowniki grafiki na etapie instalowania (to znaczy podać sterownik do karty Intela, a do Nvidii nie, a następnie potem coś kombinować z wywaleniem nouveau i blumblebee) więc zacząłem z Archem. Koniec końców odpadłem od ściany…
Nie wiem czy Manjaro jest dobrym systemem w tym wypadku. Przy instalacji narzędzie mhwd wykrywa sprzęt i instaluje. Przy tak nietypowym kompie może się wyłożyć i system i tak nie wstanie. Nie masz tutaj opcji. Chyba że zastosujesz Manjaro Architect, wtedy może uda ci się jakoś to objeść i wykonać trik jaki wyczytałeś. Sam komputer wydaje się być kiepski pod Linuxa. Sam używam laptopa zbudowanego mocno pod windowsa, ale aż takich cudów nie miałem i Linux śmiga.
28 lipca 2017 o 22:32 #5403michaldybczakForumowiczPrzy biosach i systemach efi zaleca sie gpt.
Nie tyle się zaleca co wymaga. Na tabeli MBR/dos EFI nie będzie startować poprawnie. Z kolei na tabeli GPT można instalować zarówno Legacy i UEFI.
29 lipca 2017 o 09:40 #5405pavbaranovForumowicz@zbigg – Prawdopodobieństwo, że masz hardware’owo coś padnięte – choć nie jest wykluczone – raczej jest mizerne. Raczej z powodów hybrydy gubią się instalatory, bądź – coś źle robisz.
Mam trzy propozycje:
1. Spróbuj jeszcze feliz. Masz tam filmik, który krok po kroku tłumaczy jak przebiega instalacja. Niestety nie jest on tak intuicyjny jak arch-anywhere, ale pracuje wyłącznie w trybie tekstowym. Dla niego nie powinno być problemem hybrydowe GPU, albowiem działa on niezależnie od tego.
Tablica partycji GPT (lepiej); UEFI/Legacy – tu wybór należy do Ciebie.
Przy instalacji na pewno musisz wybrać sterownik do video Intel, chyba, że (w co wątpię) feliz da Ci możliwość wyboru bumblebee (to najbardziej właściwe rozwiązanie). O ile pamiętam, feliz da Ci możliwość wyboru jakiegoś środowiska oraz tzw. display managera. Wybierz tę ostatnią opcję na zasadzie:
– Gnome 3 to GDM
– Plasma, LXQT – SDDM
– inne – obojętne – potem będziemy się zastanawiać, czy coś zmieniać i poprawiać.
Jeśli po instalacji system wystartuje – będziemy się zastanawiać dalej jak to bumblebee Ci zainstalować.
2. Alternatywne rozwiązanie – pozostać przy arch-anywhere bądź manjaro i zgłosić się na IRC: #archlinux.org.pl, #manjaropl, #dobreprogramy.pl – ktoś może będzie i będzie miał czas poprowadzić tę instalację.
3. Rozwiązanie hardcore’owe, ale tu przynajmniej coś Ci się udało zrobić. Skoro jesteś w stanie zainstalować Archa wg jego podręcznika do poziomu systemu tekstowego, to zainstaluj. System ma Ci wystartować do promptu. Potem zajmiemy się ustawianiem całych Xów i środowiska. Może większą pomoc wówczas znajdziesz na forum.archlinux.org.pl.I jeszcze jedno: który dokładnie spośród tych notebooków masz?
31 lipca 2017 o 10:47 #5433zbiggForumowicz@pavbaranov Spróbuję może jeszcze dzisiaj. Ale moje obawy co do stanu technicznego płyty głównej, karty graficznej, a może jakości złożenia sprzętu nie są bezpodstawne.
1. Bios powinien widzieć grafikę. Nie widział od samego początku, bo próbowałem pozyskać informacje szczegółowe, żeby je sobie wynotować. To co wiem o grafice, to wiem z opisu na opakowaniu sprzętu.
2. Linux powinien powiedzieć mi co mam na szynkach PCI. Powinno być coś podobnego ja w linku poniżej, bo to dokładne ten model: link https://linuxiarze.pl/forum/index.php?topic=1950.0
U mnie polecenie lspci nie pokazuje nic i zawiesza wszystko: konsola staje i nie da się nic zrobić, poza naciśnięciem wyłącznika na obudowie laptopa. Zwróć uwagę na fotkę z turkusowego ekranu instalacyjnego w Arch-Anywhere – ten sam problem (moim zdaniem). No oczywiście są jeszcze inne przyległości, bo w końcu to jest próba instalacji systemu, ale z pewnością nie da się wykonać lspci. Podejrzewam, że taki sam jest problem ze „złożeniem” systemu tekstowego, który mam zainstalowany (powiedzmy częściowo, z błędami) w tej chwili (zwykły Arch). Podczas podnoszenia zgłasza błędy nouveau (nie widzi grafiki i głównie dlatego), ale ładuje się dalej do tekstu wstaje. Dalej bez szans, bo nie mają na czym wstać X-y.Co tu może być? Być może trzeba dopiąć coś w środku (jakiś kabelek na przykład). Może trzeba zaktualizować bios, żeby zobaczył prawidłowo grafikę. A może padła karta grafiki. A może uszkodzona jest szyna na płycie głównej. A może jeszcze coś innego – np. problem z zasilaniem. Nie wiem. W każdym razie będę próbował oddać sprzęt do serwisu. Dam znać co i jak.
31 lipca 2017 o 11:44 #5434zbiggForumowicz@pavbaranov Mam dokładnie ten komputer: https://www.msi.com/Laptop/GL62-7QF.html#hero-overview
Ale bez windy na pokładzie. Nie było też próby jej instalowania. Był, jak już wspominałem FreeDOS
31 lipca 2017 o 12:11 #5435pavbaranovForumowiczArch-Anywhere przy starcie oferuje też możliwość bardzo dokładnej analizy sprzętu. Zobacz sobie, czy to działa. Opcja bodaj „Hardware information” albo jakoś tak.
31 lipca 2017 o 12:55 #5436zbiggForumowiczSprawdziłem tę opcję. Nie pokazał mi żadnej karty graficznej…
- AutorPosty
- Wątek ‘MSI GL62 z hybrydą w grafice (Intel + Nvidia) – problem z instalacją systemu’ jest zamknięty.