Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Modem Huawei pomoc
- This topic has 126 odpowiedzi, 10 uczestników, and was last updated 6 years, 5 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 20 czerwca 2017 o 11:52 #4537lysyyForumowicz
Proszę o pomoc w instalacji i uruchomieniu modemu Huawei i internetu Play , przeszukałem forum ale nie znalazłem dla mnie odpowiedzi , dodam ze jestem swiezym użytkownikiem Manjaro
20 czerwca 2017 o 12:00 #4540pavbaranovForumowiczNie ma „modemu Huawei” jest określony modem Huawei, który zastosowanymi rozwiązaniami różnić się może od innego tej samej firmy.
Rozwiązań nt. uruchamiania modemu i sieci Play w linuksie – akurat w necie mnóstwo (sam ich niegdyś szukałem).
Zadając pytanie musisz nam umożliwić udzielenie Ci odpowiedzi.
Pierwsze, to – jakże inaczej – pryncypia: jakie Manjaro masz zainstalowane (chodzi o wersję np. KDE, XFCE i bardzo ważne w tym przypadku, czy to jest/nie jest społecznościowe wydanie z OpenRC); nazwa modemu wraz z dokładną informacją o modelu.
Drugie – co się dzieje po włożeniu modemu – jaka reakcja systemu? (Pewnie będzie, że żadna :)).
Trzecie – jeśli to co wyżej w nawiasie, to poprosimy wyniki poleceń:
systemctl status ModemManager
pacman -Q mobile-broadband-provider-info
I bezpośrednio po włożeniu modemu:
dmesg | tail
lsusb
20 czerwca 2017 o 12:52 #4541Robert75ForumowiczPowtórzę to, najczęstszym problemem braku połączenia z netem w Manjaro jest brak pakietu usb_modeswitch
Proponował bym na początku uruchomienie pamaca lub octopi (zależnie z jakiego środowiska korzystasz) i sprawdżić czy dany pakiet jest zainstalowany w systemie.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111020 czerwca 2017 o 13:02 #4542lysyyForumowiczModem usb e3131
System Manjaro Linux wersja Cinnamon 3.4.1 , która wersja KDE ,XFCE czy OPENRC nie wiem jak sprawdzić
Po włozeniu modemu system wynajduje oprogramowanie do automatycznego uruchomienia , ale po kliknięciu na ZASTOSUJ wyświetla sie błąd w tym opragramowaniuAttachments:
20 czerwca 2017 o 13:05 #4545lysyyForumowiczusb_modeswitch jest zainstalowane
Linux gelo 4.9.31-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Thu Jun 8 08:46:20 UTC 2017 i686 GNU/Linux
LSB Version: n/a
Distributor ID: ManjaroLinux
Description: Manjaro Linux
Release: 17.0.1
Codename: Gellivara20 czerwca 2017 o 13:17 #4546pavbaranovForumowiczProszę o pozostałe informacje z postu z 12:00.
Nadto czy po włączeniu modemu pojawia Ci się gdzieś możliwość otwarcia urządzenia (dysku)? Zwykle w Cinnamon jest to okienko, w którym masz informację o tym, że „nowe urządzenie zostało podłączone” i pytanie „co z tym system ma robić/jakim programem otworzyć” – domyślnie będzie to menedżer plików. Ewentualnie, czy pojawia Ci się ikonka nowego urządzenia na pulpicie? (nie pamiętam dokładnie czy akurat tak w Cinnamon jest, czy to MATE).
Jeśli tak jest, to bez otwarcia i pod warunkiem, że owa ikonka się pojawia – PPM na niej i wybierz opcję „wysuń”. Jeśli nie (nie ma ikonki), to w konsoli wydaj polecenie:
eject
Odczekaj chwilę i spróbuj zobaczyć, czy pod ikonką sieci masz możliwość skonfigurowania nowego połączenia sieciowego.
Tak, czy inaczej – informacje.20 czerwca 2017 o 13:28 #4547lysyyForumowiczdalsze info z 12
Jeśli tak jest, to bez otwarcia i pod warunkiem, że owa ikonka się pojawia – PPM na niej i wybierz opcję „wysuń
Jest to dostępneAttachments:
20 czerwca 2017 o 13:52 #4551pavbaranovForumowiczOk – krótkie pytanie, bo będzie prościej: masz dostęp do Windows?
Jeśli nie masz, to po wpięciu i ewentualnym odczekaniu chwili wydaj w konsoli:
eject sr1
jeśli nadal nie pomoże, to jeszcze
eject sdb
Odczekaj chwilę (może być dłuższa) i sprawdź, czy nie masz możliwości podłączenia netu.
Jeśli nie masz, będziemy kombinować dalej. Modem (a raczej urządzenie) jest wykrywane przez system, problem w tym, że wykrywane jest jako pamięć masowa, a nie modem (to popularny problem niemal wszystkich obecnych modemo-kart pamięci). W Windows bardzo często są programy, którymi można to przełączyć łatwo. W linuksie… też łatwo, ale nieco trudniej niekiedy.Na koniec oficjalne info ze strony Huawei (to tak a propos szukania w necie :)). Jeśli ten sterownik zadziała, to daj znać, albowiem przydałoby się mu zrobić instalkę w PKGBUILDzie.
20 czerwca 2017 o 14:22 #4554lysyyForumowiczDo windows dostępu nie mam , a te dwa polecenia nie działaja
Jak zrobić instalkę w PKGBUILDzie ?20 czerwca 2017 o 14:23 #4556pavbaranovForumowiczJak zrobić instalkę w PKGBUILDzie ?
To akurat nie do Ciebie. Instalkę masz w podanym Ci linku.
20 czerwca 2017 o 14:39 #4559lysyyForumowiczPobrałem te pliki z oficjalnej strony , robię wszystko zgodnie z instrukcją ale nie moge tego zainstalować
Pamiętaj że jestem świeżakiem
20 czerwca 2017 o 14:45 #4561pavbaranovForumowiczrobię wszystko zgodnie z instrukcją ale nie moge tego zainstalować
Pamiętaj, że nikt tu nie siedzi przy Tobie i nie widzi tego co robisz. Stwierdzenie: „nie mogę tego zainstalować” absolutnie niczego nie stwierdza. Musisz podać informacje o tym, co robisz (pewnie nie każdy przeczytał tę instrukcję) i jakie są następstwa ich wykonywania. Bez tego się nie da, a z takimi informacjami, to już być może.
20 czerwca 2017 o 14:49 #4562lysyyForumowiczMoże to pomoże
Attachments:
20 czerwca 2017 o 14:57 #4567pavbaranovForumowiczO tempora, o mores…
Masz spolszczony system. Tu nie ma ~/Desktop, a jest (pewnie ~/Pulpit).
Ok. Ściągnąłeś paczkę. Pewnie pobrała Ci się do katalogu ~/Pobrane. I… teraz będzie mi prościej pokazać Ci to w konsoli (w Cinnamon, to bodaj Terminal). Uruchamiasz i wpisujesz kolejno (po # jest komentarz):cd ~/Pobrane unzip HUAWEI Data Cards Linux Driver.zip #po 'unzip' zaczynasz pisać pisać HU i wciskasz TAB - samo się uzupełni tar -zxvf Linux Driver 4.19.19.00.tar.gz #jw. po 'tar -zxvf' zaczynasz pisać Li i TAB cd driver ./install
Uwaga: jeśli ów „./install” się z jakiejś przyczyny nie powiedzie, to wydajesz to z rootem (sudo winno wystarczyć).
20 czerwca 2017 o 15:58 #4569lysyyForumowiczI dalej robię coś zle
Attachments:
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.