Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Modem Huawei pomoc
- This topic has 126 odpowiedzi, 10 uczestników, and was last updated 6 years, 4 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 20 czerwca 2017 o 20:47 #4603wiiniForumowicz
Miałeś znaleźć ten z zielonym kwadratem. Z polecenia z konsoli wychodzi, że masz 4.9 więc niepotrzebnie instalowałeś 3.10. Wystarczy teraz zaznaczyć to co zakreślone i zainstalować.
Attachments:
20 czerwca 2017 o 20:58 #4605lysyyForumowiczJuż mam u mnie jest 49
Attachments:
20 czerwca 2017 o 21:02 #4607wiiniForumowiczReszta w „rękach” kolegów, dla mnie za wysokie progi. Powodzenia.
Pozdrawiam.
20 czerwca 2017 o 21:03 #4608pavbaranovForumowiczMoże prościej – konsola:
uname -a
Zwróci Ci coś w tym stylu:
Linux pb 4.11.6-2-pb #1 SMP PREEMPT Sun Jun 18 15:08:45 CEST 2017 x86_64 GNU/Linux
Interesuje Cię wyłącznie to co przez „#”.
W moim przypadku oznacza to, że kernel, na którym działa system to:
linux (pierwsze słowo)
pb (wersja; to akurat jest „nadane” przeze mnie – sam kompiluję kernel, w Twoim przypadku pojawi się coś jak np. linux49)
4.11.6 – to jest wersja kernela i Ciebie w tym momencie to nie interesuje.
Gdzieś tu znajdziesz coś w rodzaju linux49 itp. (może być linux410, może być linux310).
Te cyferki po słowie linux Ciebie interesują.
Wydajesz polecenie:
sudo pacman -S linuxCYFERKI-headers
gdzie CYFERKI to są te przepisane z tego, co zwróciło poprzednie polecenie (np. linux410).
Potem przechodzisz do instalacji Huawei, którą wcześniej opisałem.20 czerwca 2017 o 21:08 #4610lysyyForumowiczTakie cos wróciło Linux gelo 4.9.31-1-MANJARO
Czyli mam taka komendę wprowadzić
sudo pacman -S linux4.9.31-1-headers
czy
sudo pacman -S linux49-headers
20 czerwca 2017 o 21:09 #4611pavbaranovForumowiczlinux49-headers
20 czerwca 2017 o 21:15 #4612wiiniForumowiczNo przecież już zainstalowałeś, pavbaranov zapewne nie zauważył na załączniku.
20 czerwca 2017 o 21:24 #4615lysyyForumowiczWydaje takie komendy
według tej instrukcji
i na końcu pokazuje mi sie taki komunikatAttachments:
20 czerwca 2017 o 21:36 #4619pavbaranovForumowiczNic z tego nie widać. Szczególnie z drugiego screenu (jedynie część zrzutu).
Biorąc pod uwagę co robi „install”, to prawdopodobnie winno być poprzedzone wydaniem „sudo”.20 czerwca 2017 o 21:43 #4621lysyyForumowiczWpisując sudo przed install nic sie nis dzieje
początek komunikatu
Attachments:
20 czerwca 2017 o 21:49 #4623napcokAdministratorDaj szansę interpreterowi poleceń zrozumieć o co ci chodzi … użyj spacji po sudo :P
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
20 czerwca 2017 o 21:56 #4624azjaModerator… Panowie, piszcie pełnymi zdaniami, bo się nie dogadacie.
… lysy –> wg. instrukcji:
1. Ściągnij driver (powinieneś ściągnąć ZIP’a z driver’ami) – zrobione?
2. Wypakuj driver’y z ZIP’a na pulpit – zrobione?
3. Otwórz terminal i wykonaj 'su’ (’przelogowanie’ na root’a) – zrobione?
4. Przejdź do folderu z driver’ami – zrobione?
5. Wykonaj komendę – zrobione?… widać, że przeszedłeś wszystkie etapy, bo komenda wykonuje się i install próbuje coś zrobić. Pytanie, czy wszystko zrobiłeś dobrze. Proponuje skasować folder z pulpitu (jeżeli będzie Ci łatwiej, to zrób, to z graficznego manager’a plików) i wszystko czego tam nie powinno być. Pozamykać wszystkie zbędne okna, po czym przejść na spokojnie jeszcze raz cały proces, bez pośpiechu. Sprawdzaj dokładnie każdy etap: czy wszedłeś na właściwą stronę, czy ściągnąłeś właściwy plik, czy prawidłowo go rozpakowałeś. Dobrze się rozglądaj i nie spiesz.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
20 czerwca 2017 o 21:59 #4625azjaModerator… przed wykonaniem 'install’ powinien być już po 'su’, więc po co 'sudo’? Chyba, że lysyy, odhaczałeś poszczególne punkty instrukcji w różnych oknach, a nie w tym samym.
————-
EDIT: Ze screen’a wynika, że pracuje jako root.
————-Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
20 czerwca 2017 o 22:01 #4626lysyyForumowiczA co ten komunikat oznacza
Attachments:
20 czerwca 2017 o 22:11 #4628azjaModerator… ten komunikat oznacza, że czegoś mu brakuje, ale nie pokazuje palcem, tylko wskazuje kierunek.
… co do tego screen’a, to wygląda, jakby archiwum nie rozpakowało się (lub rozpakowało nieprawidłowo) i brakuje plików. A może ściągnęło się niekompletne (ale wtedy najprawdopodobniej pojawiłby się error przy rozpakowywaniu).
Wszystko z założeniem, że źródło jest OK. Ktoś, to ściągał i sprawdzał, poza lysyy?
————-
EDIT: Gwoli kronikarskiego obowiązku, na liście potencjalnych przyczyn umieszczam również brak dostępu do plików – ale od razu skreślam, bo chyba nie jest możliwe, aby zabronić root’owi dostępu do plików user’a, do jakichkolwiek plików, prawda?
————-Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.