Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Modem Huawei pomoc
- This topic has 126 odpowiedzi, 10 uczestników, and was last updated 6 years, 4 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 21 czerwca 2017 o 11:00 #4672lysyyForumowicz
Sorry, ale to nie są problemy do rozwiązywania na forum. To są absolutnie podstawowe:) podstawy pracy z systemem, które po prostu trzeba znać.
No ja wiem ale gdzie o tych podstawach systemu moge poczytać ?
21 czerwca 2017 o 11:13 #4673pavbaranovForumowiczNo ja wiem ale gdzie o tych podstawach systemu moge poczytać ?
Tam, gdzie my wszyscy, gdy zaczynaliśmy: są książki nt. linuksa (polecenia konsolowe są takie same we wszystkich), jest od groma różnych poradników w sieci, są wiki m.in. Manjaro. Czy doprawdy tak trudno wpisać: podstawy linuksa w przysłowiowego Google’a?
Mniejsza o to – co wpis, to schodzimy na manowce i wątek ten zaczyna przypominać poemat barokowy. Wykonuj, proszę, polecenia, o których wykonanie się Ciebie prosi i dziel się tym co widzisz. Inaczej do mej śmierci nie rozwiążemy trywialnego problemu.
21 czerwca 2017 o 11:42 #4674lysyyForumowiczPolecenie drugie wydaj w chwilę po włożeniu modemu i dopóki nie wykonasz żadnych innych działań oprócz włożenia modemu.
Twój modem jest wspierany przez usb_modeswitch, zob.:
usb_modeswitch /usr/share/usb_modeswitch/12d1:14fe
Twój idVendor to 12d1, a idProduct to 14fe.
Jak na razie po prostu nie „wpina się” w system jako modem i trzeba system poinstruować, że w chwili, gdy zobaczy urządzenie o takich ID to ma je widzieć jako modem. Wpierw konieczne jest jednak ewentualne odwrócenie zmian dokonanych przez program ze strony Huawei. Musimy to „wyzerować”.Po tej komendzie wyświetla sie
[grzegorz@gelo ~]$ usb_modeswitch /usr/share/usb_modeswitch/12d1:14fe
No default vendor/product ID given. Abort21 czerwca 2017 o 11:49 #4675pavbaranovForumowiczPo tej komendzie wyświetla sie
[grzegorz@gelo ~]$ usb_modeswitch /usr/share/usb_modeswitch/12d1:14fe
No default vendor/product ID given. AbortGdzie ja Ci podałem takie polecenie? Pytam o co innego, a Ty co innego podajesz.
Ta linijka jest akurat wynikiem wyświetlenia polecenia:
pacman -Ql usb_modeswitch | grep 14fe
wykonana dla sprawdzenia i pokazania Ci, że modem jest wspierany przez usb_modeswitch. Absolutnie nie jest poleceniem do wykonania. Gdy piszę, że masz coś wykonać, to to piszę: „wykonaj coś”. Kiedy piszę „zob.:” to tylko dla pokazania Ci czegoś.I znów tracę czas, albowiem ze względu na Twój brak współpracy absolutnie nie wiem, w którym miejscu jesteś. Nie siedzę przy Tobie, nie widzę co wykonujesz, nie jestem telepatą – skąd zatem mam to wiedzieć?
21 czerwca 2017 o 12:01 #4677lysyyForumowicz3. Znaleźć katalog z autostartem Cinnamona. Winien być w ścieżce ~/.config/autostart i sprawdzić, czy nie ma tam jakiegoś pliku z huawei w nazwie, a jeśli tak, to go skasować. Nie mam na tym komputerze Twojego środowiska – mi zainstalował się w ww. położeniu. Być może u Ciebie trzeba będzie chwilę poczekać.
W tym katalogu nie ma nic , jest pusty
I zaczynamy od tego momentu.
Raz zatem jeszcze. Odpal komputer (reset itp.) i włóż modem. Odczekaj chwilę. Powiedz nam, czy system zgłosił Ci możliwość otwarcia nowego dysku i/lub pojawiła się ikona dysku na pulpicie.
Do tej pory bowiem ów modem, który – przynajmniej wg tego co dotychczas pokazałeś – zawiera oprócz karty modemu komórkowego również kość pamięci masowej jest widziany przez system właśnie jako „zwykły” (powiedzmy) pendrive, a nie jako modem. W takiej sytuacji system powinien chcieć go otworzyć jako ową pamięć masową (dysk, urządzenie).Modem jest wykrywany jako pamięc masowa i oprócz karty modemu komórkowego posiada wejście na karte
21 czerwca 2017 o 12:03 #4678pavbaranovForumowiczTo wiem, bo napisałeś już uprzednio. Pozostałe rzeczy z postu. Co wykonane oraz jakie są efekty.
21 czerwca 2017 o 12:10 #4679lysyyForumowicz21 czerwca 2017 o 12:15 #4680lysyyForumowicz21 czerwca 2017 o 12:16 #4681pavbaranovForumowiczWłożyłeś modem?
Pozostałe informacje.PS. Czy będziemy się tak dalej bawić w kotka i myszkę? Całość informacji proszę.
21 czerwca 2017 o 12:30 #4682lysyyForumowiczPo włożeniu modemu pokazuje się okno o „Nośnik zawiera oprogramowanie do automatycznego uruchomienia ” i po kliknięciu na uruchom wyskakuje „błąd podczas uruchomienia”
Przy próbie odinstalowania weskakuje błąd , tak odinstalowuje
Attachments:
21 czerwca 2017 o 12:55 #4684pavbaranovForumowiczOk. Załóżmy, że wiem co zrobiłeś. Teraz wykonujesz:
1. Restart komputera (tak dla pewności) i logowanie itd.
2. Wkładasz modem i w nic nie klikasz, niczego nie uruchamiasz
3. Otwierasz terminal, gdzie wpisujesz:
/lib/udev/usb_modeswitch --vendor 0x12d1 --product 0x14fe --type option-zerocd
sudo modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x14fe
Teoretycznie po chwili powinieneś mieć możliwość nawiązania i skonfigurowania (to jest „formularz”, który wypełniasz na zasadzie ustawiania odpowiednich opcji i wciskania „dalej”) połączenia modemowego.
Oczywiście usługę ModemManager musisz mieć podniesioną.
Jeśli tak się stanie, to można myśleć o zrobieniu czegoś takiego na stałe. Jeśli ja miałbym Ci w tym pomóc – musisz poczekać, bo inna praca przede mną. Wzorzec działania można znaleźć przy poszczególnych modemach Huawei np. na wiki Archa.21 czerwca 2017 o 12:57 #4685lysyyForumowiczUpewniasz się, czy masz podniesioną usługę ModemManager
[grzegorz@gelo ~]$ systemctl status ● gelo State: running Jobs: 0 queued Failed: 0 units Since: Wed 2017-06-21 10:49:05 CEST; 2h 6min ago CGroup: / ├─user.slice │ └─user-1000.slice │ ├─user@1000.service │ │ ├─gnome-terminal-server.service │ │ │ ├─4996 /usr/lib/gnome-terminal/gnome-terminal-server │ │ │ ├─5002 bash │ │ │ ├─5039 systemctl status │ │ │ └─5040 less │ │ ├─obex.service │ │ │ └─1246 /usr/lib/bluetooth/obexd │ │ ├─pulseaudio.service │ │ │ ├─1069 /usr/bin/pulseaudio --daemonize=no │ │ │ └─1093 /usr/lib/pulse/gconf-helper │ │ ├─gvfs-gphoto2-volume-monitor.service │ │ │ └─1177 /usr/lib/gvfs/gvfs-gphoto2-volume-monitor │ │ ├─at-spi-dbus-bus.service │ │ │ ├─977 /usr/lib/at-spi2-core/at-spi-bus-launcher lines 1-23
21 czerwca 2017 o 13:25 #4687pavbaranovForumowiczTo ostatnie było już wcześniej. Systemd – na ile to możliwe – jest też dość dobrze wytłumaczony na wiki Archa (i Fedory), gdzie odsyłam.
Z Twojego zrzutu nic nie wynika (bo urwany).
Status (czyli działanie) określonej usługi widzisz wydając polecenie:
systemctl status nazwa_usługi
W zasadzie, to możesz ją zastartować raz jeszcze – nic się złego nie stanie :)21 czerwca 2017 o 13:31 #4688lysyyForumowicz● ModemManager.service - Modem Manager Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/ModemManager.service; enabled; vendor Active: active (running) since Wed 2017-06-21 13:02:25 CEST; 28min ago Main PID: 563 (ModemManager) Tasks: 3 (limit: 4915) CGroup: /system.slice/ModemManager.service └─563 /usr/bin/ModemManager cze 21 13:02:23 gelo ModemManager[563]: <info> ModemManager (version 1.6.6) sta cze 21 13:02:28 gelo ModemManager[563]: <info> Couldn't check support for devic cze 21 13:02:28 gelo ModemManager[563]: <info> Couldn't check support for devic cze 21 13:02:21 gelo systemd[1]: Starting Modem Manager... cze 21 13:02:25 gelo systemd[1]: Started Modem Manager.
Prosimy o używanie znaczników code – adminiAttachments:
21 czerwca 2017 o 15:12 #4692pavbaranovForumowiczNo dobrze, ale o co chodzi? Ty masz się upewnić. I upewniasz się, albowiem jest tam napisane, że ustługa jest „loaded” oraz „active”. Czyli wszystko ok. Teraz reszta.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.